Cuvinte Libere. Dor de Emile Zola și de „J’Accuse…!”

De aproape 50 de ani mă urmărește titlul unei scrisori deschise, de-o pagină și ceva, adresată unui președinte al Franței:”J’Accuse…!”(Acuz!) Poate că nu atât titlul este obsedant, cât curajul și verticalitatea autorului, Emile Zola. Pe scurt, notoriul autor se adresa președintelui Felix Faure, acuzându-l, împreună cu guvernul său, pentru încarcerare ilegală și antisemitism în cazul celebru „Afacerea Dreyfus”. Alfred Dreyfus, ofițer francez, a fost acuzat și condamnat pe viață pentru spionaj…Zola și-a ascuțit pana în apărarea lui, în menționata scrisoare deschisă, publicată în ziarul „L’Aurore”, la 13 ianuarie 1898. Scrisoare rămasă în istoria presei drept model de conduită publicistică.
Departe de acele vremi, de demnitatea acelor timpuri, de măreția condeierilor epocii, dar cu atât mai potrivită actualei stări a României, invocarea titlului respectiv mi se pare de actualitate! Gâdiți-vă o clipă la ce, cum, care, unde sunt relatările și reflexia vieții românești, comparativ cu viața reală a Țării. Niciun partid, niciun politician, niciun guvernant, niciun parlamentar, niciun ziarist, niciun analist, consultant sau cum își mai zic molfăitorii de vorbe televizate cu voluptate, nimeni în țara asta, om vizibil, nu liber cugetător la o cafea și o țigară (în aer liber), nu apare în fața Națiunii cu o vorbă, cu o propunere, cu un proiect pentru a face ceva ca și țara asta să semene cu alte țări numite prețios și propagandistic „europene”! Că nici măcar Națiune nu ne mai numim. Aproape că nu e voie să se mai pronunțe cuvântul ăsta, cum observa și un academician, că din manuale lipsește complet cuvântul Națiune. Și asta chiar ar fi o temă de discutat…
Dar și la noi vorbim de spionaj, de spioni în partide, parlament, guvern și redacții, de spioni pe urmele procuroriței Codruța Kovesi… Care acuză pe bună dreptate spionii români ai lui Mihai Răzvan Ungureanu că nu informează DNA despre averile unor afaceriști și politicieni români în străinătate…Dar nimeni nu spune nimic de spionii care, cu sprijinul acestui soi de politicieni, au pârjolit economia României?! Socialistă, cum era, dar era! Asta, capitalistă, unde e?! Păi, nefiind, analizăm zi și noapte la televiziuni jalnice toate bârfele specifice acestui neam, nărav cultivat cu bună-știință! Specializate în iscarea scandalurilor politice pe seama vorbelor aruncate de politicieni mai mult sau mai puțin școliți, unii deștepți, la propriu, dar prostți de bucuria că-i văd neamurile la televizor, televiziuni întregi, conduse de persoane cu antecedente dubioase, decăzute din posturi de afaceriști sau politicieni- Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță, Cozmin Gușe- și căzute în balta acestei media manipulatoare și ticăloase, oglindesc o țară în care nu-ți dorești să mai trăiești! Iar când nu sunt bârfe, le fabrică…Au compartimente, departamente specializate, dotate cu… utilajele necesare. Niște țațe de ambe sexe, care-și caută fericrea în subiectele furnizate cu generozitate și inconștiență de politicieni aidoma.( Deparazitată de agenți sub acoperire și lichele- Robert Turcesu, Sorina Matei, Andrei Bădin:”Băi, caraghiosule!”, îi zicea Băsescu), B1Tv a devenit chiar frecventabilă).
…Iar invocarea titlului lui Emile Zola este, desigur, un pretext. Realitatea românească este mai mizeră decât cea vitriolată în „J’Accuse..!”
Nicolae Stanciu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: