Cronica sentimentală. Brandul Gimnastica Feminină Românească nu mai e !

…La Atena, în 2004, Olimpiada gimnasticii feminine românești sub strălucirea Cătălinei Ponor și atestarea oficială a lui Octavian Bellu drept cel mai bun antrenor din lume, paradoxal, s-a dat… startul sfârșitului! Ori din prostie, ori din ticăloșie, precum marii vânzători și prădători de avuție națională, politicieni și jurnaliști au reușit să-i scoată din gimnastică pe Octavian Bellu și Mariana Bitang. Iar din… sport, pe Iolanda Balaș, fie-i țărâna ușoară!, Ivan Patzaichin, Francisc Vaștag și, în general, să dărâme cam tot sportul la vârful performanței. Și, am ajuns în China – 2008, chinuindu-ne agonic pentru un pumn de medalii. Cu atât mai strălucitoare ale Constantinei Diță, Alinei Dumitru și Sandrei Izbașa. (Canotoarele Viorica Susanu și Georgeta Andrunache au supraviețuit structurii ce nu murise de tot după 2004… Precum gimnastica și flota de kaiac-canoe a lui Ivan Patzaichin). Și Sandra a noastră era tot o supraviețuitoare. A Centrului Olimpic din Deva. Rezistent ani mulți în fața catapultelor ce aruncau venin, ură și minciuni asupra Cetățuii ce se clătina tot mai grav din temelii. Însă Sandra a triumfat la Beijing, ridicându-se deasupra echipei datorită valorii și dificultății exercițiului său de la sol și calităților sale personale, care au înnobilat desenul coregrafic conceput de Valer Puia… Dar de-atunci, de la solul Sandrei, creat la Deva, de Valer Puia, adio medalii de aur la gimnastică în Olimpiade!

…De-acum, adio Olimpiadă, cel puțin cea din vara asta, de la Rio, pentru gimnastica feminină românească! Dar nu există speranțe că peste patru ani ne vom ridica din căzătura ultimilor 12 ani…

Exact în anul 40 al înălțării majestuoase a Nadiei Comânici pe cea mai înaltă treaptă a performanței în gimnastică, la Montreal în 1976. De unde nu a coborât încă! După 40 de ani de supremație, cu patru titluri mondiale consecutive, dacă bine țin minte, cinci – zice Tavi Bellu la TVR1, în prim-planul performanței și supremației, trăim azi drama necalificării la JO de la Rio!

Aici nu căutăm scuze și motive, nici vinovați. Vinovat este unul singur: sistemul politico-statal din România, rupt total de interesele României!

…Și când scriam rândurile din capul acestei cronici a durerii, imediat după JO de la Beijing, parcă presimțeam acest eșec românesc de proporții!

Gimnastica a fost un brand care înnobila o Țară numită România! Unul strălucitor, glorios, care arăta Lumii că suntem și noi, românii, cineva! Nu mai suntem! Brandul Gimnastica Feminină Românească a dispărut! A mai dispărut o bucată din România…
Nicolae Stanciu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: