Săraca Limbă română! Se…îmbogăţeşte cu incultură!

Nu ştiu sigur, dar tare mă tentează să cred că DOOM-urile, îndreptarele alea care ne învăţă să păşim cu grijă în…Limba română, se înmulţesc, devin seriale mereu îmbogăţite cu noi cuvinte şi expresii. Dar şi prin „corectarea” unora vechi, care aveau o anume reglementare şi au prins rădăcini în limba noastră. Probabil datorită avalanşei de „intelectuali” calificaţi la locul de muncă, semidocţi şi tot mai mulţi sfertodocţi. Unii cu patalamale universitare, alţii chiar cu masterate şi doctorate, care nu au deprins un vocabular şi formularea unei idei într-o frază, conforme rigorilor gramaticale. Iar îndreptarele reeditate omologhează, atestă cuvinte, expresii şi neologisme după ureche, traduceri, de preferinţă din engleză, nu după dicţionare ci tot după ureche, după frecvenţa folosirii lor abuzive şi din neştiinţă de către acei vorbitori. Probabil că structura specializată a Academiei, din servilism, ca să nu zic slugărnicie, dar mai nou, după expresia de sorginte, evident, anglo-americană, „pentru că aşa e corect politic”, asimilează şi autentifică pentru a le face pe plac vorbitorilor de… romgleză, toate enormităţile lingvistice şi de vocabular. Aşa au devenit corecte „Scrisoarea întâia”, ” clasa întâia”, „niciun”, „nicio”, nişte monstruozităţi! Nu mai vorbim de haosul creat cu reglementările …re-re-reglementate mereu privind „suntem”, „sântem”, „sîntem”, şi folosirea lui „” şi”Δ. Care, fiecare are regula lui, depinde unde se află în cuvânt. Nu mai vorbim de …epopeea folosirii virgulei. Uitându-se că una, dacă nu prima funcţie a virgulei este aceea de a marca grafic pauzele scurte din cursul rostirii unei fraze. Dar ce să mai spunem despre invenţiile de cuvinte? Un inginer, Mircea Geoană, a lansat „contributor”, şi toată…intelectualitatea l-a preluat. Deşi nici un dicţionar încă nu-l are în paginile sale. Mai mult, un sait exclusivist, al elitelor intelectuale, poartă numele invenţiei lingvistice a inginerului menţionat!
Să mai amintim că „periplu”, călătorie pe mări şi oceane, este folosit de un academician, ca… periplul său prin satele ţării… Aştpetăm cu optimism amalgamarea „periplului” cu „pelerinajul”, pentru salvarea stricătorilor limbii materne de penibil. „Locaţie” este deja atestat ca „loc”, deşi nici un dicţionar nu recunoaşte asta, dar viitoarele DOOM-uri o vor face (??), fără ca în locul a ceea ce înseamnă „locaţie” (închiriere), să se găsească alt cuvânt! Aşteptăm şi omologarea lui „fortuit”(întâmplător, neprevăzut) ca „forţat”, cum am citit undeva deasupra semnăturii unui doctorand în jurnalism…Dar chiar TVR, patriarhia televiziunilor, într-o emisiune culturală, relizatoarea rosteşte foarte preţios:”Sergiu Nicolaescu şi-adus aportul”! Iar la altă emisiune sută la sută culturală, ” 5 minute de Istorie”, scrie, pentru identificarea autorului: „prof. Adrian Cioroianu”. Cu „p” mic la cap de rând!! Aşa că, la celelalte televiziuni, de cartier înscrisurile pe burta televizorului: „oamenilor lui Udrea”, „împotriva lui Udrea” sunt doar…duioşii. Adăugaţi creatorii de publicitate şi noile cuvinte oribile: „să crănţănim”, „să bombonească toată lumea”, „haideţi fetelor să crenvurşterim”, repetate zilnic.
Dar „Garantat 100 %” este programată duminica, la 12 noaptea.Iar „Piper pe limbă”, emisiune adevărată de cultură, a lui Robert Şerban, la TVR Timişoara, sâmbăta la ora 20…
NICOLAE STANCIU

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: