Jurnalismul. Sau prostituarea unei meserii…

Ziaristica, jurnalismul, după moda post-decembristă, mai urechistă, a fost una dintre cele mai stimate, invidiate şi destul de selecte meserii! Practicată, după 1968, obligatoriu numai de absolvenţi universitari cu diplomă! Chiar şi-n comunismul ăla odios! Atât de des invocat ca etalon al urgiei sociale, ca sperietoare…O stafie care astăzi mai străbate doar România. După minţile ticăloase ale ultimilor mari şi autentici comunişti, cu acte şi atestate în regulă, care au condus ţara, după Ion Iliescu…Adică Traian Băsescu, Emil Boc şi, puţin din fericire, M.R. Ungureanu! Al căror ison îl ţin cohorte de jurnalişti, propagandişti, acvtivişti de partid. Toţi, veleitari năimiţi, vremelnici şi versatili…
…Adică, voi, oameni de televiziune, realizatori,redactori reporteri şi culţi la cap, jurnalişti şi jurnale, puţine şi fără cititori, aţi mâncat ani de zile rahat cu perje pe seama analfabetismului lui Marian Vanghelie. Făceaţi emisiuni-şezători de dezbatere a problemei de stat că ipochimenul a zis „almanahe” sau „gagăl”, că nu e şcolit… Iar de două zile mi-l purtaţi pe Vanghelie prin toate studiourile tv., mai ceva ca pe moaştele Sfintei Parascheva; îl faceţi erou din arivist, îl folosiţi ca pe-o bulendră de şters păpucii pentru a-l stoarce ca pe-o lămâie în ceainicul în care fierbe otrava de intoxicare a proştilor. Mai mult, Realitatea tv. anunţă de 24 de ore o ediţie specială cu omul de râsul curcilor, de parcă ar veni Papa de la Roma să vorbească cu… părintele deontologiei gazetăreşti Rareş Bogdan! Pe de altă parte prostânacul Geoană,de care şi săptămâna trecută râdeaţi că s-a culcat preşedinte şi s-a sculat candidat, temă reluată cu Ponta, deşi nu s-a întâmplat la fel, deci prostănacul a devenit şi el erou, şi nu spuneţi lumii că de fapt este un fripturist supărat că nu a fost numit ministru de Externe. Şi-i plâng de milă toţi cei care râdeau în hohote de el cu orice ocazie. Ba, vine Radu Tudor, pe care chiar îl bănuiam de profesionalism, fapt rar în jurnalismul de azi, şi se vaietă că, prin demiterea lui Geoană, PSD rupe relaţiile cu America, ONU, NATO şi lumea…Că PSD a pierdut un sprijin extraordinar venit pe relaţiile lui Geoană cu marii politicieni de peste Ocean. Zâu, dom’le? Dar unde era sprijinul marelui prieten al americanilor, când, pe Dâmboviţa, toţi făceaţi pe voi la vizita doamnei Nuland, care v-a făcut varză, unde era salvatorul cu prietenii săi??? Şi, memoria scurtă dar perversă a mediei uită că în mandatul său de ambasador în SUA, imediat ce Constantinescu a devenit preşedinte, Geoană i-a trimis o scrisoare de iubire veşnică, în şase pagini…După care s-a întors la tătuca Iliescu, iar ca ministru de Externe în guvernul Năstase a oficiat de fapt ca…ambasador al SUA în România! Mai mult, de la sine putere, peste şefii de partid, de guvern, de stat, peste Parlament a acordat SUA dreptul ca faptele penale ale americanilor să fie judecate în SUA, nu în România. Aşa a scăpat nepedepsit soldatul care a provocat accidentul în care a murit Teo Peter. Şi acum îi plângeţi de milă, îl faceţi erou?!
Din fericire, am avut şansa să profesez această nobilă meserie, chiar şi în condiţiile în care libertatea cuvântului era mai îngrădită. Dar faptul era compensat de probitatea care, deşi impusă, ferea ziaristul de riscuri majore, şi-i conferea, prin autoritatea cuvântului tipărit şi semnăturii nude, certificat de autencitate pentru cele scrise! Astăzi este libertate totală, destrăbălată chiar, dar jurnalismul nu mai este credibil! Pardoxul meseriei? Nu! Prostituarea ei!
NICOLAE STANCIU
P.S. „Semnătură nudă”: adică numele şi prenumele, fără …calificativele: prof., ing., dr., av., ec., acad.etc. Doar scriitorii şi ziariştii aveau acest drept!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: