Cronica sentimentală. Se-ntoarce Fotbalul la Naţională!

Sper să nu mă înşel, dar impresia mea, evident sentimentală, este că, după doar două meciuri sub conducerea lui Puiu Iordănescu, Naţionala se întoarce la…fotbal! Sau, mai clar, fotbalul se întoarce la Naţională! Nu sunt un mare fan al lui „Tata Puiu”. Dimpotrivă! Nu am să înţeleg şi nici să accept vreodată declararea lui, de către presa noastră mereu subalternă, mereu gata oricând să pupe idoli şi icoane şi unde nu sunt, drept „antrenorul secolului”. Asta, ştergându-i-se din CV ruşinea de la turneul final EURO 1996, din Anglia (0-1 cu Franţa, 0-1 cu Bulgaria, 1-2 cu Spania). Totuşi, reţin încă pe filmul…retinei şi-n inimă cursele debordante, ca viteză şi ravagii pe tuşa văruită, de scăpăra varul din crampoane, ale extremei stângi Puiu Iordănescu, într-unul din clasicele noastre meciuri cu Cehoslovacia, la Bucureşti, din 1971. Meci dramatic, de a fi sau a nu fi în Campionatul european (aşa se chema pe-atunci), în care Răducanu degajase mingea în piciorul lui Capkovic, şi 1-1 , după ce Dembrovschi deschisese scorul…Noroc că în minutul următor, 52, Dobrin a adus golul victoriei, altfel Răducanu nu mai ajungea acasă…Atunci, Puiu le-a făcut zi grea lui Dobias, Jurkemik,Panenka şi ceilalţi…
Episodul mi-a revenit, cum spunem, pe retină, la meciul cu Danemarca de marţi seara. În care am revăzut jucători români destinşi, fericiţi, jucând cu plăcere, fără încrâncenare, neposomorâţi. Cum au fost în toate mandatele lui Piţurcă! Echipa era încruntată, cenuşie spre negru, speriată, în consonanţă directă cu… faţa selecţionerului. Dacă Anghel Iordănescu a reuşit să le descreţească frunţile mai vechilor titulari, precum excepţionalii Raţ şi acest Sânmărtean, prea-târziul văzut de orbii fotbalului nostru, şi i-a determinat pe Chipciu, Gardoş, Papp, Prepeliţă, Maxim , toţi ceilalţi, inclusiv aparent pierdutul Bicfalvi, să alerge, nu de-a proasta, ci pe trasee, pe coordonate parcă anterior desenate, ca-n echipele mari, dacă astea se întâmplă, vin şi rezultatele aproape logic,fără emoţii…Tot timpul am avut certitudinea că România va căştiga! Numai şi numai ca urmare a jocului lipsi de… spada spaimei de deasupra capului. Dacă toate astea se datorează… bunicului Iordănescu, reactivat sub presiunea:”nu avem altă soluţie”, atunci să-l lăsăm să readucă fotbalul la Naţională!
Succes, „bătrâne” selecţioner!
NICOLAE STANCIU

Reclame

2 Responses to Cronica sentimentală. Se-ntoarce Fotbalul la Naţională!

  1. Adrian spune:

    Mai doream sa zic ceva despre cum a fost folosit in politica.pacat,si sa se roage pana la asfintitul vietii , dar nu pe stadion.Altfel mi-e drag.Te pup!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: