Dacă nu eşti în „lista de 400”, nu eşti intelectual?!

Există de mult timp, parcă dintotdeauna, dacă nu un conflict real, atunci, sigur, o adversitate, mai pregnantă sau mai bine mascată, între politicieni şi intelectuali! Chiar dacă şi politicienii, cel puţin normal, sunt şi trebuie să fie, la rândul lor, intelectuali! Sigur, realitatea românească ne contrazice această afirmaţie într-o măsură destul de mare. Cert este că premierul Victor Ponta, inetelectual cu patalama la mână, a declanşat, conştient sau papagaliceşte, un nou conflict prin nişte afirmaţii la adresa unor intelectuali ce urmau să fie cinstiţi la cel mai înalt nivel cu distincţii ale Statului. Nu discutăm aici merite sau acuzaţii.
Discutăm însă dacă există un etalon, un criteriu, o scară de măsurat şi departajat intelectualii în „buni” şi „răi”! Adică cei buni, sunt numai cei din preajma Preşedinţiei, oricare ar fi preşedintele?! Iar cei răi sunt toţi ceilalaţi, care, cum ar veni, nici nu sunt intelectuali?! Sigur, în jurul Puterii, de-a lungul istoriei, şi la noi ca şi oriunde, întotdeauna s-au aflat grupuri de elite. Păcat funciar, care, îndeobşte, nu a servit unei conduceri mai drepte a popoarelor, statelor. La noi însă, ca şi în alte domenii şi în însăşi raţiunea şi modalitatea de a conduce societatea, intelectualitea „de dreapta”, aservită Cotrocenilor, s-a stratificat până la separaţie de intelectualitatea neangajată politic. S-a ajuns la situaţia ridicolă, precum cea de prin anii 90, când intelectualii au fost…număraţi, până-n spre 80 de inşi, grupaţi în GDS. După demonetizarea căruia, grupul s-a…regrupat în jurul domnilor Pleşu şi Liiceanu. S-a înmulţit, numărând astăzi, după ultimele liste de solidarizare cu…lapidaţii, de către premier sau alţi politicieni „de stânga”, vreo 400 de intelectuali!…
Aţi văzut că am folosit nişte ghilimele vorbind de dreapta şi de stânga. Le-am folosit nu doar pentru a da un înţeles peiorativ
chestiunii, care, oricum, în România nu există! Ci pentru a reaminti că „de stânga” sunt toţi cei care îşi pun mintea sau braţele la lucru în schimbul salariului! Şi, în general, cu excepţia marilor moşieri şi capitalişti „cu carte”, toţi ceilalţi intelectuali, care trăiesc din vânzarea a ceea ce produce intelectul lor sunt de stânga! Motiv pentru care nu mă deranjează existenţa a 400 de intelectuali. Care numai ei există! Iar dacă ceilalţi, milioanele, nu există, de ce ei, elita, intelighenţia, se agită atâta când vreunul de-al lor este jignit?!
Singurul geniu naţional care a murit, ucis, în ţară, Nicolae Iorga (1300 de cărţi şi 13000 de articole scrise, record mondial!, ne asigură Neagu Djuvara) este şi el quasi-scos din Istorie! Pentru nişte afirmaţii cu privire la …groapa de 800 de ani din istoria noastră veche, de după retragerea trupelor aureliene. Afirmaţii necorecte politic, cum s-ar spune azi. Norocul domnului Mihăeş! În jurul lui Iorga nu se află nici un grup…Nici măcar istoricii!
NICOLAE STANCIU

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: