Astenii de primăvară. Civice şi propagandistice…

La Deva, primăvara îşi iţeşte, generoasă, mugurii unui nou început de viaţă citadină. Şi nu mă refer aici la reluarea campaniei de plantări de trandafiri şi copaci, începută în toamnă, chiar de primarul Petre Mărgineanu, şi reluată ieri-alaltăieri tot de dânsul, tot cu televiziunea din dotare după dânsul…Ne-am obişnuit însă ca primăvara să fie însoţită şi de astenia de rigoare. Iar, când reacţia fizico-psiho-nervoasă, pe deplin umană, pe deplin firească, este supralicitată de intruziuni politico-propagandistice, primăvara seamănă mai mult cu o urâcioasă toamnă rece, umedă şi neagră! Intruziuni nu doar ale unor politicieni. Ci şi ale unor activişti, eventual „verzi”, dar la fel de verzi ca un fost lider al lor, panglicar politicianist, care transformă mereu obiectul muncii în atitudine „politică”. De fapt, partizanală! Aşa cum s-a făcut mare tărăboi în oraş că la Catedrala episcopală, în incită, au fost tăiaţi nişte copaci. Au sărit toţi- specialişti, ecologişti, Garda de Mediu, arhitecţi, politicieni… Care pro, care contra „crimei împotriva naturii”. Săvărşită într-un spaţiu verde al unei „dotări publice”(creşe, şcoli, aşezăminte de cult etc.), care răspunde de administrarea acelui spaţiu, în condiţiile Legii! Adică, nişte oameni ventilaţi la cap au pus în valoare edificiul, scoţându-l din umbra unei pădurici…spontane, angajându-se că vor remodela toată incinta şi o vor replanta din nou, dar cu cap, cu schepsis. Înţeleg de aici că apărătorilor verzi le place mai mult cum a fost înghesuită noua Catedrală, neterminabilă parcă…Ascunsă, culmea ironiei, în spatele insitutului de arhitectură (IPH), după un colţ de hotel, umbrită de o bancă, ea însăşi amplasată în afara unui desen urbanistic, şi strâmtorată între două şiruri de blocuri tip cazărmi, de parcă chiar asta s-ar fi urmărit: să nu fie văzută!!!! (Comparaţi cu semeţia Catedralei din Ghelari!). Dar vocea publică sare la beregăţi numai când…Când primeşte indicaţii? Întreb, nu dau cu paru…De fapt face politică, mă rog, propagandă. A tăcut însă mâlc, slugarnic, când, probabil, cel mai întins aliniament de gard verde din ţară, cele mai stufoase tulpini de trandafiri, specii rare de arbori care defineau centrul vechi al Devei au fost defrişate electoral. În schimbul uni gazon englezesc, cu… nimeni nu mai ştie câţi euro pe metrul pătrat. A tăcut şi când a fost grefată, ca un apendice, arteziana electorală pe trupul Casei de Cultură. Astea chiar ar fi trebuit să işte dezbateri. Ba şi acum ar putea fi teme de dezbateri pentru a feri, că de reparat e mai greu, dezvoltarea haotică a unor zone ale oraşului. În cazul dat chiar centrul civic, în care s-au ridicat, pe o rază de sub 100 de metri, trei bănci, un palat administrativ abandonat, o catedrală– absolut fără a se respecta o minimă regulă de urbanism!
În schimb, Antena 1 Deva întărâtă noul grup „Civitas”, constituit la Deva. Întrebându-i cât se poate de explicit că de ce nu au protestat şi când au fost defrişate câteva tufe de gard verde, pentru amenajarea intrării unui magazin nou, într-o aripă a unui hotel, de ce?-aproape a ţipat moderatoarea la reprezentanţii noii asociaţii civice! Şi e vorba tot de un spaţiu mai degrabă privat , decât public, în spiritul legii, tufele mărginind o parcare privată! Dar, iată, mai bine fără un supermagazin în zonă, decât fără câteva tufe. Pentru nu se ştie ale cui interese…
NICOLAE STANCIU

Anunțuri

2 Responses to Astenii de primăvară. Civice şi propagandistice…

  1. Adrian spune:

    In principiu,caci situatia de la Deva nu o cunosc,sunt pentru gazon si arbusti ornamentali,altfel se risipesc sume uriase pentru plantarea de flori(rasaduri) an de an.Vezi cine profita la Deva.La noi stiu.Tepup!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: