Da’ Catedrala asta nouă ne va mântui şi de neam-prostie?

Pun întrebarea, fără patimă, deşi aşa s-a nimerit, tocmai în săptămâna patimilor, pentru că încă nimeni nu m-a lămurit de ce ar avea românii nevoie, ca neam care nu a păcătuit pe acest pământ mai mult decât alte neamuri, de o mântuire generală, care să justifice ridicarea unei catedrale cu acest hram. După cum nici de sărăcie şi hoţie nu ne mântuieşte. Dimpotrivă! Pe sărăcia asta lucie a ţării, catedrala pare mai degrabă o tichie de mărgăritar…La propriu, socotind costurile de zidire, finisare, pictare şi înzestrare cu sfinte odoare… În schimb, însă, este categoric necesar să fim eliberaţi, să obţinem iertarea, să fim emancipaţi de sub robia neam-prostiei, care pare a ne guverna tot mai copios, pe toţi laolaltă şi pe fiecare în parte!
Dar nu-mi dau seama dacă edificiul respectiv va mântui acest popor de boala asta mai canceroasă decât toate bolile la un loc. Edificiul a fost proiectat parcă pentru a fi văzut de pe Lună, cu ambiţii faraonice, de 120 metri lungime, 70 lăţime şi înaltă cât un bloc de 40 de etaje, dorindu-se poate a fi o replică a Catedralei Catolicismului de la Vatican…Ca să nu mai reamintim costurile unui asemenea lux. Bani cu care chiar s-ar mântui de suferinţe mulţi bolnavi, săraci şi orfani; s-ar lumina mai mulţi copii… Poate tocmai luminarea nu e dorită. Din moment ce şcoli se închid de patru ori mai multe de câte biserici se ridică…
Dimensiunile şi luxul exorbitant sfidează modestia, milostenia, pietatea şi bunul simţ invocate de Biserică drept însuşiri definitorii ale evlaviei. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, popa Stoica, ne explică dimensiunile megalomane şi megalitice ale lăcaşului sfânt în cuvinte care aparţin chiar neam-prostiei! Iată ce spune preotul Constantin Stoica, un fel de Christian Ciocan, în vremurile sale de glorie, când, în faţa oricărei porcării a Poliţiei sau unui poliţai, întodeauna împricinatul civil era vinovat. Aşa şi popa Stoica: „Dimensiunile mari al Catedralei Mântuirii Neamului sunt adaptate la nevoile liturgice solemne şi au valoare de simbol liturgic teologic, iar faptul că turla mare va fi mai înaltă decât clădirea Palatului Parlamentului constituie, prin prezenţa Sfintei Cruci pe ea, un semn de biecuvânatre şi ocrotire pentru întreaga Capitală a României”. O beţie de cuvinte care nu spune decât neam-prostie din partea cuiva care, slujind Biserica, îi consideră proşti pe enoriaşii acelei Biserici!
Şi-apoi, dacă tot este „un semn de binecuvântare şi ocrotire pentru întreaga Capitală”, de ce mai lărgiţi mântuirea peste întregul neam?? Lăsaţ-o să fie numai deasupra Capitalei, s-o mântuiască, pentru că de-acolo se trag multe rele şi păcate, dacă nu chiar toate, ale acestui neam! Şi, mai cu seamă neam-prostia!
NICOLAE STANCIU
(Intraţi pe: http://saccsiv.wordpress.com/2011/09/18/video-cum-va-arata-catedrale-mantuirii-neamului-in-interior-si-exterior)


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: