O mare ticăloşie: SPORTUL ŞI LOZINCILE ANTICOMUNISTE

De mult timp, de prea multă vreme şi-n diferite vremuri, şi din diferite motive sau cauze se amestecă sportul cu politica! Fapt aproape odios, fiindcă nu estedoar mişel şi…nesportiv. Dacă ar fi doar nesportiv mai treacă-meargă. Dar, a folosi sportul, performanţa, performerii, idolii, eroii, cluburi şi echipe, culorile, numele şi renumele, simbolurile şi principiile olimpice, olimpismul în scopuri propagandistice, politice, ca agent de imagine şi reprezentare, în folosul partidului sau persoanei, liderului, nu mai… treacă-meargă! Ci mârşăvie!
Ar fi o nebunie să mă apuc să ilustrez enunţul anterior cu fapte. Pot însă reamintesc că în istoria sportului factorul politic a interferat și otrăvit inclusiv Olimpismul! În anii olimpici 1980 şi 1984! Când SUA, urmate de o bună parte a Occidentului „democratic” au boicotat Olimpiada moscovită, pe motivul invadării Afganistanului de către URSS. În replică, patru ani mai târziu, la Los Angeles, „lagărul comunist” a boicotat Olipiada americană. Mai puţin România! Care, în anii 80 era o speranţă a Occidentului, dar şi a românilor din interior, că vom fi veriga slabă a lanţului ce lega „lagărul” de Kremlin! Nu a fost să fie. Dar dacă românii ar fi fost mai puţin…mioritici, puteau să fie veriga aia a descătuşării…Care în final s-a numit Gorbaciov. Însă nu despre asta vorbim acum, ci despre folosirea sportului în scopuri politice. Iar cele două Olimpiade stau mărturie unei mostruozități politice asupra deturnarea principiilor olimpice!
Mult mai…smart, mai omenesc şi cu adevărat olimpic s-a procedat în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Lillehammer(1994), Norvegia. Când, la insistenţele preşedintelui CIO, Juan Antonio Samaranch (între 1980 şi 2001), pe durata Jocurilor…armele au tăcut! Adică s-a întrerupt războiul din Balcani, atât în spirit olimpic, cât şi ca omagiu la împlinirea a 10 ani de la Olimpiada de Iarnă, de la Sarajevo-1984, Iugoslavia!
Tot ca fapt pozitiv menit ca sportul să se ridice deasupra diferenţelor ideologico-politice între sisteme şi orânduiri de stat trebuie menţionată şi contribuţia celui mai reprezentativ, mai activ şi reliefat român în forumul olimpic mondial, Alexandru Şiperco! Care a rezolvat cu o teorie proprie conflictul dintre sportul profesionist din Occdent şi cel amator din comunism, introducând formula „sport asistat”! Care permitea şi statelor din Est să… asiste financiar pregătirea şi susţinerea materială a performerilor. Adică sportul să fie plătit… la vedere!
În acelaşi spirit olimpic ar fi de bun-simţ ca diverşi analişti politici şi jurnalişti nu prea ştiutori de carte, dar mari luptători „anticomuniști”, doar din gură, să mai tacă! Nici nu au observat că această ideologie este destul de moartă, ba chiar nici nu a prins rădăcini adânci la români. Unde, dealtfel şi din păcate, nimic nu prea prinde… În afara ticăloşiei, hoţiei şi trădării. Românii genetic programați… liberali, dar se comportă prea libertin, prea convinşi că au dreptul să-şi facă de cap…Aceşti lătrători anticomunişti adeseori se trezesc mârâind împotriva sportului de pe…platforma democraţiei, zic ei. Conform căreia în comunism sportul s-a dezvoltat ca politică de stat, propagandistică şi de imagine, menită să atragă atenţia asupra ţărilor respective şi orânduirii care le guvernează. În replică, îi întreb: În SUA, Anglia, Germania, Europa toată, America de Sud, Australia, Japonia, Koreea tot lupta pentru imagine şi propaganda împing dezvoltarea sportului la cote atât de înalte??? Sau poate că toate împreună nici nu au un alt obiectiv decât să demonstreze Chinei comuniste că Occidentul e mai bun la sport!? Priviți topul Olimpiadei recent încheiate: SUA-93 meadalii (30 de aur), Marea Britanie-51(19), China-54(19), Germania-30(13)…
Cred că mai aproape de adevăr este starea jalnică a bazei materiale, financiare, de masă, de selecţie şi pregătire a sportivilor români, a loturilor diverselor discipline, a cadrelor tehnice, specialiştilor şi antrenorilor la care a coborât mişcarea sportivă din România! Iar Olimpiadele de la Beijing, Londra și Rio demonsttrează căderea din ultimii 12 ani a valorii sportului românesc până la nivelul din 1952- o singură medalie de aur! 60 de ani pentru întoarcerea la începutul urcușului!!! ceea ce demonstrează cu prisosinţă că România sportivă aparţine trecutului! În timp ce mari puteri ale lumii, din America şi Anglia, până în Africa, se dezvoltă cu antrenori români, sportivii români s-au comportat precum s-a exprimat o proastă comentatoare româncă de la Eurosport: au fost catapultaţi în jos! Catapulta aruncă de obicei în sus! Numai la români, în jos! Inclusiv la…jurnalişti. La aşa sport, aşa jurnalişti…Inclusiv ticăloşii care ascund tristul adevăr al decăderii sportului autohton sub pragul jegos al teoriei cu grija comunistă pentru dezvoltarea propagandistică a sportului! Ca lumea să înţeleagă că, vezi Doamne, nu puterea…rotativă, mărog, alternativă și cum vreți, oricum indolentă în privința programelor de țară, nu ea ar fi de vină că de sport nu se mai ocupă nimeni. Chiar dacă există organisme- COSR, minister, departament, compartiment, miniștri, secretari de stat, după cum voiau mușchii premierului în exercițiu la momentul…său, șefi peste șefi, federații, Academie de Sport, persoane cu funcţii bine plătite, reglementări privind stimularea financiară generoasă a medaliaților și performerilor- nu mai există antrenori, sportivi de valoare, baze sportive, avem stadioane de vis dar nu mai avem echipe de fotbal, peste hangarele flotilelor de la Snagov s-au construit cârciumi și boredeluri, mă rog, cluburi de noapte, și au dispărut cluburile de canotaj, caiac-canoe…
Dar şi structurile acelea sunt concepute și subordonate politic. Și atunci cum s-o fi refuzat Doina Melinte, pe când era șefa sportului, înainte de Londra 2012, pe şefa ANST, Carmen Tocală, care i-a cerut să transfere banii de la sport în alt
sector?! Şi s-a scurs un ciclu olimpic cu bani mai puţini fiindcă cineva nu vrea să-şi piardă jobul bine plătit… Cum să nu mânărească Gabriela Szabo, ca ministru al Sportului, alegerea președintelui COSR, în favoarea lui Alin Petrache, ca nu cumva să-și supere premierul care s-a gândit că ne ruoe gura cu numirea unei foste campioane olimpice la cârma noului minister din guvernul Ponta. Doar nu era să-l supere…Și nimeni nu o întreabă ce au făcut atleții din ciclul olompic condus de ea și soțul ei,Zsolt Gyongyossy, ca antrenor federal responsabil cu împărțirea banilor către cantonamentele din străinătate ale atletelor de la fond și semi-fond, care nu mai prea sunt…Acum președinte la FC Voluntari…Şi câţi de-ăştia au trecut, fără să lase o urmă în dezvoltarea mişcării sportive, pe la resortul guvernamental de sport? Inclusiv dragul nostru Octavian Belu, care a demisionat când şi-a dat seama că amestecul politicului în sport este dăunător!Iar, rezultatul acestui amestec este locul 41 și o singură medalie de aur, la Jocurile Olmpice dela Rio 2016! Iar căderea a fost matematică, prin înjumătățire: Atena- 8 medali de aur, Beijing- 4 , Londra-2 , Rio -1!
Lăsaţi politica, cel mult criticaţi-o când se amestecă în sport, nu mai ascundeţi realitatea după lozinci!
NICOLAE STANCIU

Anunțuri

One Response to O mare ticăloşie: SPORTUL ŞI LOZINCILE ANTICOMUNISTE

  1. adrian spune:

    Nu am cum sa te contrazic.Trist ,dar adevarat>

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: