Inginerii şi doctorii MAISTRULUI Ioan Mârza, ziarist…(I)

Am convingerea, imposibil de contrazis practic, că toţi doctorii, în orice, în afară de medicină, unde nu merge cu plagiatul, ca şi în studenţia la medicină, unde nu te faci medic cu 3 ani de frecat fundul pe banca amfiteatrului sau aulei, dar mai mult prin cafenele, ci înveţi de ţi se umflă capul 6 ani şi mai faci şi un rezdenţiat şi o specializare vreo 4 ani, şi tot cam la fel stau lucrurile la arhitectură, am convingerea, repet, că după 1994-1995 nu există nici un doctor cu o teză originală sută la sută! Căci moda asta cu masteranzii, doctoranzii, doctorii în orice, doctor să fii, chiar dacă nu ai aplicat nici o secundă în materia respectivă, a făcut prozeliţi concomitent cu scăderea calităţii învăţământului, valorii şcolii generale, liceului; o dată cu inflaţia facultăţilor de cartier, de apartament, aceste nenorocite sereleuri de îmbogăţit şmecheri, cu doctoratele luate pe bani înainte cu un ceas de a conferi doctorate altor şmecheri cu bani, că avem mai multe universităţi decât cămine culturale şi şcoli la sate…Dar, s-au molipsit şi universităţile de stat, care, multe, sunt chiar numai de…stat, că după absolvirea unor facultăţi inventate, fanteziste, exotice, cu profile numai pentru a justifica înfiinţarea unor noi catedre, frecventate de toate decoltatele şi dezbrăcatele cu poze în tabloide sau animatoare în emisiuni tv. deşuchiate şi în cluburi de noapte, care după absolvire sunt la fel de goale şi la cap, dar universităţile astea îşi fac glorie din numărul studenţilor, nu din calitatea şi utilitatea absolvenţilor…Nişte umbre pământului.
…Pe timpul când nu se plagia, vorba vine, dar, categoric, se învăţa mult mai mult, se învăţa serios şi generaţiile de elevi erau chiar educate să înveţe, să facă studii superioare, să-şi formeze cultură profesională şi generală, doctorii apăreau rar şi erau la mare cinste şi onoare, se bucurau de stimă şi un respect deosebit. Până la momentul în care tovarăşei Elena Ceauşescu i s-a năzărit că vrea să fie doctor, în chimie, apoi academician. Moment care a produs multă mâhnire şi chiar o dezamăgire profesorului Ştefan Pascu, fost decan la Istorie-Filozofie, apoi rector al UBB, pentru că a ajuns academician deodată cu „tovarăşa”, că ticăloşia e veche la români, dacă nu e chiar religie…Ca să dea greutate făcăturii cu „tovarăşa”, cineva mai cu limba lată a zis că tovarăşa să fie adusă în Academie împreună cu profesorul Pascu, care chiar s-a simţit jignit, pe bună dreptate, şi nici nu s-a mai prea văzut, după aceea, în public… Tovarăşa pretindea să fie adresată cu toate titlurile, academician profesor doctor, nebăgând la cap că titlul suprem, academician, le cuprinde pe toate celelalte…De-atunci s-a lăţit moda, s-a diluat onoarea de a obţine titluri academice, dar s-a cizelat tehnica de obţinere…Nu se plagia! Se comandau lucrări integrale de doctorat! Mai întâi se obţineau, tot la comandă, diplome de licenţă. Pe la noi, la Hunedoara, singura şcoală superioară era Institutul de Mine Petroşani, până la înfiinţarea Institutlui de Subingineri Hunedoara… Până atunci, deci, IMP rezolva problema cu studiile superioare în judeţ. Promoţii întregi de ingineri minieri au asimilat nenumăratele unităţi miniere din Vale şi din judeţ, acesta fiind cam cel mai bogat rezervor de minereuri de tot felul din Republică. Dar, nu există mină în ţară fără ingineri de la IMP! Iar dacă nemernicul ăla de Petre Roman nu ar fi semnat, ca premier interimar!, la repezeală, pe şi în genunchi, tratatul cu UE, încă nefăcut public, prin care ne obligam să închidem minele, ca să ne pierdem independenţa energetică (şi combinatele siderurgice deopotrivă!), probabil că azi am fi avut la fiecare gură de mină o facultate, după modelul sereleurilor de învăţământ de care vorbeam mai înainte…(VA URMA)
NICOLAE STANCIU

Anunțuri

2 Responses to Inginerii şi doctorii MAISTRULUI Ioan Mârza, ziarist…(I)

  1. adrian spune:

    N-am auzit de maistrul Marza,dupa nume pare sucevean,dar imi aduc aminte ca in prima practica de student,la mina Vulcan,era director un tip aproape analfabet,fost miner si membru al partidului comunist,era si ungur ,nu vreau sa spun cum il chema,chiar nu are importanta si nici n-as vrea sa gresesc.O practica in subteran de 4 luni,dupa care ori te apucai de invatat,ori te duceai cat vedeai cu ochii.Studentii erau in tabara dusmanului de clasa care invatau pe banii minerilor,asa ca eram pusi la munca serios.O TEMPORA! Oi fi scris corect?Te pup!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: