Mult e dulce şi frumoasă limba ce-o vorbim ! OARE????

Ţară suferindă, la propriu, de toate bolile şi păcatele pământului, România e tot mai bolnavă, ba chiar netratabilă, şi la…Limba Română! Predispuşi parcă genetic la mimetism, românii dau impresia că alcătuiesc un popor foarte talentat, creativ şi în privinţa vocabularului, în dezvoltarea fondului de cuvinte. Prin uşurinţa, de cele mai multe ori uşurătatea, inconştienţa şi incultura cu care asimilează şi validează cuvinte noi, din toate limbile care ne-au cotropit de-a lungul istoriei. Sau cărora ne-am supus de bună-voie şi cu zglobie indolenţă. Aşa că, între „furculision” şi „vulnerabilizat” diferenţa constă doar în faptul că sfertodocta Coana Chiriţa nu era ministru al României…Poate chiar cu un doctorat în ceva, doctorat să fie!…Că tocmai inflaţia asta de doctori ar trebui să apere curăţenia limbii materne. Dar o schimonoseşte, o face ridicolă, bulevardieră. Politicieni de doi bani, intelectuali formaţi în universităţi şi facultăţi-s.r.l., dar şi în cele de stat cu plată, cu durată redusă la trei ani de studii- prostie de care este răspunzător însuşi Statul şi miniştrii Educaţiei care au acceptat, sau chiar au promovat ideea „revoluţionară” de a reduce învăţământul universitar la trei ani- au adoptat traduceri tot după ureche! „Sustenabil”, „contributor”, „capabilitate”, „superbitate”, „vulnerabilizat”- nişte monstruozităţi lingvistice create de nişte unii care nu cunosc limba maternă, dar vor să facă impresie şi lansează în microfoanele unor şi mai proaste vorbitoare de „romgleză”. Care sufocă spaţiul public cu goana lor după declaraţiile unor oameni publici de conjunctură, nu de vocaţie, dar le difuzează în media. Dar nici vorbeţii ăştia nici reporteriţele astea care nici nu ştiu ce fac pe acolo nu-şi dau seama cât de grav poluează Limba noastră…Mult e dulce…
Apoi, „punctual”, în sensul punct cu punct, într-o înşiruire, când în fapt înseamnă chiar asta: a fi punctual la ora promisă. „Locaţie” este deja consacrat, generalizat, intrat şi în vorbirea unor savanţi, și în DOOM- expresia slugărniciei… academice față de politicul incult! Adăugaţi aici expresii şi stereotipii lingvistice care umplu presa audiovizuală, generalizate instantaneu, ca viruşii, dând impresia că acei în cauză chiar cred că nu e…culţi dacă nu zic şi ei: ei, bine!; cu siguranţă!; a scos din buzunar; nu-i aşa; oamenii legii; a spart, în sensul a cheltuit; tare în loc de mult, ca în formularea „mă bucur foarte tare”, de parcă nu e mai frumos „mă bucur foarte mult” şi iată ce se întâmplă cu Limba noastră, care pentru Poet era… mult e dulce şi frumoasă! Să mai amintim şi contribuţiile academice oficiale care au creat confuzii şi neînţelegeri în scrierea cu „î” şi „â”, şi ajungem să citim la jurnalişti consacraţi: „îl voi urâ”! Jurnaliști care confundă „forțat” cu „fortuit”. Sau chiar nu știu că… una e una și alat, alta.
Iar Faceboock este cea mai specializată şcoală de… analfabetizare rapidă. Chiar şi a celor care ştiau să scrie şi să vorbească româneşte!!! Deja putem vorbi de o „generație Faceboock”- niște „oamnei limitați, roboți, marionete, care să poată fi manipulați în societate, la vot”- spunea zilele trecute academicianul Ioan-Aurel Pop la Congresul Național al Istoricilor Români, desfășurat la Cluj.

Anunțuri

4 Responses to Mult e dulce şi frumoasă limba ce-o vorbim ! OARE????

  1. adrian spune:

    Felicitari pentru articol,cum am spune azi,mai avem de ” munca”,de ce ,nu stiu,parca noi spuneam ca avem de muncit .Te pup?

  2. Gigel spune:

    o zi buna, am un cv beton, nu ma risc (de cind e a risca si reflexiv?), mesmerizare…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: