Acum 30 de ani…Se întâmpla la Hunedoara, stadionul Corvinul…

Amintirile mă copleşesc! În urmă cu 30 de ani, Hunedoara, stadionul „Corvinul” intrau în circuitul internaţional al competiţiilor fotbalistice! Mai exact, la 1 mai 1982, aici s-a desfăşurat primul meci din preliminariile Campionatului European, dintre România şi Cipru, cu Mircea Lucescu proaspăt selecţioner (preluase Naţionala de la Valentin Stănescu, nea Tinel, Dumnezeu să-l odihnească, antrenor de legendă, campion cu Craiova în 1980. Campionat în care, legenda spune, dar adevăr era, mi-a confirmat chiar cel în cauză, că la un moment dat, la o bere, nea Tinel i-ar fi zis altei legendare figuri a Craiovei, crainicul radio Sebastian Domozină, cam aşa: „Măi fratele miresei, vezi cum faci când transmiţi meciurile echipei mele, nu mai vorbi aşa repede că-mi oboseşti jucătorii şi nu mai ajung să dea gol”…Dar atunci, la Naţională, lui nea Tinel nu i-au ieşit prea bine lucrurile, şi după înfângerea cu Elveţia, 2-1 la Bucureşti, a fost demis, iar pentru returul de la Berna (11 nov. 1981) noul selecţioner Lucescu convocase primii corvinişti-Rednic, Andone, Klein, Gabor. A fost 0-0, dar calificarea a fost deja compromisă în meciurile anterioare de acasă…)
Aşa că la primul meci al unei noi campanii de calificare, vreo 15000 de hunedoreni au avut bucuria să asiste şi la prima victorie a noii Naţionale, construită chiar la Hunedoara, pe o combinată Corvinul-Craiova, în cantonamentul de zece zile, timp în care a fost …recondiţionat, moral şi fizic, Rodion Cămătaru, aflat la un pas de depresie…Dar haideţi să ne reamitim echipa din acel meci-cap-de-pod al primei calificări româneşti într-o competiţie internaţională de după 1970:
Moraru- Rednic, C.Ştefănescu,Iorgulescu, I.Bogdan- Ţicleanu (Petcu,min.46), Boloni, Balaci-Gabor, Cămătaru, Văetuş( Augustin, min.66). Cinci hunedoreni la primul succes oficial al noii reprezentative: 3-1, cu golurile marcate de Văetuş (min.16), Cămătaru( min. 19), Boloni(min. 71), respectiv Vrahimis ( min29). Obseravaţi pe linia de apărare, pe stânga apare Ioan Bogdan, arădeanul de divizie secundă ajuns internaţional cu Lucescu, omul despre care în tribună se glumea că unde pune Bogdan… şenila rămâne arătură şi trebuie regazonate tuşele, după un meci cu el în vână… Dar lipsea Klein. Devenit legendar chiar în absenţă…După meci, nea Ioan Chirilă, cronicarul încă fără egal, ci doar cu emuli, cel mai bine plasat fiind Ovidiu Ioaniţoaia; ar fi fost şi Tolontan dacă nu i-ar purta atâta grijă lui Băsescu…Deci, nea Vania îl întreba pe tânărul selecţioner ce i-a lipsit echipei noastre ca să fie mai convingătoare? „I-a lipsit Klein!” , l-a uluit Lucescu pe distinsul cronicar. Care, transcrind răspunsul în unul din unicele sale comentarii nu şi-a ascuns o anume reacţie la…insolenţa antrenorului: „Cum adică, i-a lipsit doar Klein?! Dar cine-i Klein ăsta, care aleargă în buestru?” Nu după multă vreme, nea Ioan Chirilă l-a înţeles pe Lucescu, a văzut şi el ceea ce văzuse antrenorul în alergătura nespecifică a hunedoreanului cel mai iubit dintre pământeni, şi a devenit suporter devotat al lui Klein, care avea să adune 10 ani de prezenţă cvasipermanentă în Naţionala României!
…Tot în 1982, toamna, la 29 septembrie, Corvinul avea să debuteze internaţional şi în Cupa UEFA, cu GAK Graz, meci retur, după ce obţinuse 1-1 în tur, în Austria…Cu Remus Vlad antrenor…Dar despre asta, poate, altădată…
NICOLAE STANCIU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: