Devei nu-i era de-ajuns deşertificarea ! Îi lipsea un…cimitir în faţa Prefecturii !

Probabil, ba chiar foarte posibil Deva o să intre în analele arhitecturii şi dotărilor urbane ca oraşul cu cea mai rapidă degradare şi scofâlcire estetică! Asta, nu doar mulţumită deteriorării generale, din cauza vârstei, ca la om, a străzilor şi trotuarelor, mai ales a platformei şi esplanadei din zona Casei de Cultură „Drăgan Munteanu”! Lăsate de izbelişte după două promisiuni…mirciene, de remodelare generală, una la sfârşitul campaniei electorale trecute, alta în vara ce a trecut, când promitea primarul turist politic, la toate televiziunile locale, că până-n toamnă, toată zona va fi înnoită, inclusiv cu o arteziană cântătoare. Ceea ce nici nu ar fi necesar. Dimpotrivă! Banii pentru astfel de fantezii ar fi mult mai utili canalizării, reparării, modernizării, multor străzi şi trotuare, unele foarte centrale.Tot acolo şi-ar fi găsit o folosinţă mai chibzuită şi banii aruncaţi pe obiectele „decorative”, de gust îndoielnic, amplaste prin centru, chiar şi în platforma despre care vorbim, ca şi gazonul interzis a fi călcat, care a luat locul florei, vegetaţiei ce dădeau personalitate centrului vechi al urbei. Idee abandonată complet vara trecută, locul verdelui binefăcător fiind luat de deşertul „plantat” cu grijă şi tembelism in mijlocul sensurilor giratorii şi aliniamentelor stradale, cândva înflorate.
Dar gustul îndoielnic, adică lipsa bunului gust şi a simţului estetic, culminează chiar în preajma Crăciunului, tot în faţa Casei de Cultură, unde, în dunga unui montaj religios, el însuşi amplasat neglijent, pe ruina unor scări cândva de marmură, se află un cort comercial cu îmbrăcăminte de sezon. Fapt ce confirmă spiritul afacerist al vechiului primar liberal convertit la partidul căzăturilor politice din alte partide, de a fi generos cu toate ţigănismele aşa-zis comerciale.
Şi, findcă deşertificarea şi lăsarea în paragină a oraşului nu ar fi de-ajuns, moda amplasării monumentelor funerare în buricul târgului, inaugurată tot de Mircia Muntean, sub pretextul omagierii luptătorilor anticomunişti, se consolidează! Amplasarea unei cruci şi unei pietre în faţa pefecturii, ca semn de respect, şi scrierea unor nume consacrate, regăsite în mai multe localităţi, poate că urmează o linie directoare, dar dacă este aşa, primarul şi executantul „monumentului”, dacă ne reamintim, unul neautorizat, necalificat, au crezut, poate, că Ion Gavrilă Ogoranu, cu un trecut eroic şi pe la Muscel, ar fi fost de la…Muncel. Neştiind că, de pildă, intelectualul de marcă din Hunedoara, istoric şi filozof, fruntaş de seamă al PNŢ, Victor Isac, merita la fel de justifecat să-i fie transcris numele pe respectivul monument!…Dar asta e una, iar transformarea locului, a parcării oficiale a Prefecturii şi Consiliului Judeţean, în cimitir împănat cu cruci comemorative este deja o tâmpenie! Lipsită de orice justificare, chiar dacă ar fi cu adevărat istorică, glorioasă, demnă de omagiere, respect şi recunoştinţă. Iar când vine din partea unui om apreciat drept fin intelectual, bun cunoscător al faptelor, cum este fostul recent prefect, promovat la guvern, a doua cruce din parcare are doar o motivare pur politică, şi cam forţată! Tot de conjunctura politică, una favorabilă gesturilor exagerate…
NICOLAE STANCIU

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: