Trecut, prezent şi, foarte posibil, viitor cu Piţurcă !

Ca să ne răcorim cât de cât, nu atât din cauza căldurii de vară ajunsă-n toamnă, care chiar ar fi bine să rămână măcar până prin…mai, în perspectiva costurilor mereu în creştere a gazelor şi gigacloriilor, haideţi, dragi cititori, să vedem ce şi cum mai e cu fotbalul ăsta al nostru. Nu înainte însă de ne manifesta nedumirirea privind dorul ăsta nebun, şi înnebunitor !!!, de Ceauşescu, al televiziunilor şi ziarelor, care vor să-l reînvie, nu alta!…Nici în vremea sa de glorie, Ceauşescu nu a stat atâtea ore pe zi pe micul ecran,la singura televiziune care emitea în total două ore, ca-n nebunia din ultimele săptămâni. Care a declanşat o adevărată Olimpiadă, mă rog, Daciadă, în evocarea trecutului, pe care vreo 20 de ani îl înjurau, iar acum ni-l readuc în case, amplificat la puterea a 4-5 televiziuni importante de azi, iar unul dintre marii luptători împotriva ceauşismului, Robert Turcescu, chiar a spus: Dacă Ceauşescu face rating, dăm Ceauşescu!…
Gata cu nervii…calorici! Fotbal pentru minte , inimă şi… creiere. Ne-am mişcat bine, cu talent, în jargonul gazonului, în primele meciuri europene. Mai puţin Oţelul, care s-a speriat de şansa unui egal la Basel; poate era încă apăsată de ruşinea cu clujenii din Gruia, poate… Se pot invoca mulţi „poate”, dar sigur este că Oţelul este doar o echipă lucrată, antrenată pentru competiţia internă,limitată valoric în concurs cu orice formaţie cât de cât bugetată. Foarte bine a scăpat Vasluiul la Lazio, şi tare mă tem că, origini comune având, nu degeaba ne place să ne legitimăm…de la Roma, lazianii au gândit…româneşte şi şi-au zis că n-au greţuri cu noi, mai cu seamă cu unii de-ai noştri, de care nu s-a mai auzit…Poate doar de Porumboiu… Despre Rapid, pentru a nu lăsa impresia că rămân acelaşi suporter al lui Răzvan Lucescu, voi spune doar că, deocamdată, este singura echipă care joacă fotbal pe la noi!… Ceea ce nu pot spune despre Steaua, de pildă, chiar dacă 0-0 cu Schalke e mai bun decât 04, cum s-a creat calamburul, că la asta ne pricepem, suntem campioni mondiali la haz de necaz… Pe de altă parte, mă îngrijorează perspectiva că voi fi nevoit să scriu din nou ceva asemănător cu :”Piţurcă, să mă ierţi!”, aşezând numele Şumudică, de data asta…
Deci, domnul nostru Piţurcă a revenit la Naţională cu o victorie, nu spun cu cine, dar tot victorie se cheamă, şi cu un egal cu Franţa, al treilea, care-l face invincibil în faţa fraţilor noştri tot mai vitregi…Din vina noastră, din istoria noastră de capete prea-plecate în faţa lor şi a oricui, dar asta n-o rezolvăm acum, însă ne umileşte…Ca întotdeauna, Piţi vine cu ceva nou. Mai întâi a fost Măţel, apoi Chiricheş, de la Tg. Jiu, şi mă întreb de ce, cu Franţa, nu l-a folosit pe Măţel, şi l-a preferat pe Lukin?! Apropo. Avem o nouă şi incontestabilă dovadă de lipsa celui mai elementar profesionalism ce guvernează fotbalul actual la nivelul concepţiei, atitudinii, mentalităţii, cum vreţi, celor ce îl patronează şi-l conduc! Să vii tu Becali, tu Stoica la televizor să ceri, să impui, să ameninţi jucătorul Pandurilor că ar trebui să se dea indisponibil, la meciul cu Steaua, iar dacă nu, să provoce un penalty în favoarea Stelei, dacă vrea să mai ajungă în Ghencea din iarnă, descalifică total şi iremediabil pe cei doi marţafoi! Că rimează… Asta se cheamă profesionism, nesimţiţilor??! Da Dumnezeu nu doarme! Steaua- Pandurii 1-2!!!!Ziceaţi că Petre Grigoraş n-are faţă de Steaua. Las’că au Gigi şi Meme…De circari!
Dintr-o rememorare de-acum exact 10 ani, vom înţelege că şi atunci, ca şi acum, Victor Piţutrcă se însoţeşte mereu cu bune şi rele deopotrivă…A fost mai întâi de toate un jucător norocos, cu bulan, cum se zice în lumea lui…Norocos nu numai la poker, unde şi ştie jocul, nu doar norocul îl ajută. Probabil de aceea, când preluase Steaua ca antrenor, în 1991 parcă, ca preferat dintr-o lungă listă de candidaţi, vechiul coleg şi prieten , Ioan Chilom, îşi intitula comentariul „Piţi a luat potul!” La vremea respectivă, însă, Piţi dădea impresia că Steaua este o …pălărie prea mare pentru antrenorul relativ debutant. Acelaşi Piţurcă care a avut o contribuţie majoră la succesul european al Stelei în 1986. Atât prin cele 5 goluri înscrise pe parcursul ascensiunii europene(unul cu Velje Boldklub, altul cu Honved, două cu Anderlecht şi unu cu Kuusysi Lahti).Dintre care cel de la Lahti, marcat norocos, cu cea mai precară execuţie, cu şiretul, a fost cel mai preţios (la trei zile după înfrângerea istorică a Stelei, 1-3, la Hunedoara). Meci în care, uităm prea uşor, Duckadam, încă…pământean, nu stelar cum avea să devină la Sevilla, apărase o minge trimisă de la 12 metri de către Kaivonurmi! De atunci,dar mai ales după ce şi-a compromis propria echipă de tineret în turneul final al Campionatului European, chiar la Bucureşti, şi după ce a fost numit selecţioner la prima reprezentativă m-am numărat între cei , nu puţini, care îi eram ostili. Însă după victoria , la Porto, asupra Portugaliei, şi egalul de la Budapesta, cu o echipă nouă, fără Hagi şi neamurile sale, am recunoscut şi am scris ceva cu titlul mai înainte pomenit…Apoi am rămas năucit de demiterea sa chiar după calificarea la EURO 2000, unde marele Hagi, adus mai mult cu forţa, a fost compromis la final de carieră, dar Piţurcă nu s-a făcut vinovat; el plătea eliminarea, din noua echipă care a realizat calificarea, a lui Hagi şi neamurilor sale…Acum, Piţurcă a revenit după propria-i compromitere la EURO 2008, cu Mutul său…Norocos cum e, va fi din nou iubit?!
(Septembrie, 2011)

Reclame

3 Responses to Trecut, prezent şi, foarte posibil, viitor cu Piţurcă !

  1. adrian spune:

    Marica era rezerva nr.2,la Europene si nu juca.A cumparat de la Stutgart un mic Mercedes(cu pret preferential)ca pentru el si l-a dat lui Piti.De atunci este titularul lui Piturca.Daca e sa fac o deplasare oriunde in lume prefer sa-l am alaturi pe Hagi decat pe Piturca . Daca ai de ales! In rest ,hai Dinamo,sa nu-i mai fure arbitrii pe Lucesti si alde Porumboiu. Hotii striga cel mai tare….

  2. adrian spune:

    Cine se pune cu Piti , azi am aflat ca a recuperat marile talente(la baut si la…).Cine e cel mai mare golan al zilei?Bulangiul si trisorul sef.Este printre altele educatorul tinerilor pe care ii vrem in nationala viitorului.Ce sanse crezi ca sunt.?

  3. Da, şi eu am rămas perplex când am auzit că îi cheamă pe beţivi şi drogaţi. Chiar am avut speranţe că va fi altceva; regret cele scrise. Nu m-am învăţat minte, să tratez cu rezerve oamenii „de fotbal” de azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: