Antrenori ai echipelor hunedorene (I)

În 40 de ani de… cronicar la curtea Măriei Sale FOTBAL, am cunoscut şi am avut şansa de a mă fi aflat în preajma, sau, şi mai onorant, de a fi fost amic, chiar prieten, cu numeroşi oameni de pe banca suferinţelor, ANTRENORI! Unii, de anvergură, care au lăsat urme adânci în dezvoltarea, afirmarea şi consacrarea fotbalului hunedorean, echipelor divizionare, la un timp foarte multe. Alţii, mai meteorici, dar, fiecare dintre cei pe care îi veţi întâlni în aceste rânduri a avut momentul său, mai pregnant sau nu, însă cam toţi au fost recunoscători că viaţa i-a adus pe aceste meleaguri unice…
Şi, voi începe cu cel pe care-l numeam, la vremea respectivă şi a respectului faţă de munca unui Om, îl numeam pe bună dreptate: Decanul de vârstă şi rodnicie al fotbalului hunedorean, nea Mitică Pătraşcu ! Cel care a descoperit şi crescut ultima generaţie, cea de aur, a fotbaliştilor Corvinului, pe care i-a lansat în lumea bună, mai întâi Ştefan Coidum, apoi Mircea Lucescu. Dar generaţia unicului Michael- Mişa Klein a fost elita muncii de şlefuitor a maestrului Pătraşcu, cea care a dat strălucire şi a redat Hunedoarei nobleţea castelană!
Ar urma, în ordinea notorietăţii, dar primează ca arie şi nivel de activitate, Ladislau Vlad, de numele căruia se leagă promovarea Mureşului Deva în „B” şi strălucirea Victoriei Călan, care a cedat Corvinului promovarea în „A”, prin 1978, parcă !! Nea Laci, Loaţi, cum zicem noi, a antrenat şi pe Aurul Brad, Jiul Petroşani, Dacia Orăştie. A antrenat şi pe Corvinul, unde, pe baza relaţiilor lui Ştefan Tripşa, a încercat să-l reabiliteze pe Alexandru Boc, fostul…secund al lui Mitică Dragomir la LPF. Care s-a pregătit câteva luni la stadionul hunedorean, dar cei care l-au legat erau peste puterile Hunedoarei! Care chiar era cândva puternică, băgată în seamă…Între timp, când nu era pe aici, L. Vlad a promovat-o şi pe Crişul Oradea în „A”.
Ştefan Coidum s-a aflat la Jiul, între 1966-69 şi 1972-73, unde a adus stilului aprig de luptă un plus în privinţa tehnicii individuale şi jocului tactic, aplicabile datorită valorii fotbalistului său preferat, Petre Libardi. Care făcea jocul la mijloc, ca şi ambele faze. Era ora la care nea Eftimie Ionescu lansa, pentru Jiul, măgulitoarea…metaforă: „echipa dansatorilor frenetici”… Coidum a antrenat şi pe Corvimul, în 1977-78, dar , mai important, l-a adus pe aici pe Mircea Lucescu!
Titus Ozon a avut cele mai bune rezultate, ca antrenor în România!, numai la Jiul Petroşani, între 1968-1970. Pe care nu le-a mai repetat la revenirea din 1974. La fel ca şi Nicolae Oaidă, la Mureşul Deva, între 1974-1975, când a făcut din fundaşul Mitică Cojocaru golgeterul echipei, Nae fiind unul dintre promotorii ideii „omul-surpriză în plus la atac, venit din spate”!
Marele Traian Ionescu a ajuns la Jiul în 1977, dar nu s-a putut acomoda, precum, înaintea sa, Traian Ivănescu, mai puţin celebru, dar câştigător al CUPEI ROMÂNIEI în 1974! Legat de Jiul a fost şi nea Ion Bălănescu (1970-71), primul care a încercat întinerirea lotului, după promovarea din 1966. Aşa au apărut viitorii jucători ai Mureşului Deva, lansaţi de Jiul, Grigore Macavei, N. Stanciu, M. Marian. Dintre „jiuliştii” veniţi la Deva, C. Uilecan, talent remarcabil, inclusiv de marele Nicolae Dumitrescu III- Coco, a ajuns la UTA, marea iubire a devenilor, uneori aveam impresia că era chiar mai iubită decât Mureşul… Dar, dintre lansaţii de nea Bălănescu au rămas şi la Jiul: Urmeş, Em. Georgescu, Stoian, Cristi Făgaş, afirmat apoi şi ca arbitru, dar nu la nivelul lui Grigore Macavei…( VA URMA)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: