Ei cu Alpii, noi cu Arpi…

Mi-aş dori foarte mult să păstrez până la capătul acestui post tonul şugubăţ al titlului, furat de la un foarte inspirat grup satiric clujean, „COMEDICA”. Din informaţiile ce le deţin, pare continuatorul demn al tradiţiei artistice de la I.M.F. Cluj, care cucerea ani la rând laurii concursurilor studenţeşti ale formaţilor de teatru, corale,orchestrale etc. la secţiunle „revistă” şi „formaţii orchestrale”. Care grup a reuşit, aş zice: în timp real, să anuleze spiritual măgăriille unor tabloide elveţiene la adresa capitalei Transilvaniei, cu victoria, pe gazonul de fotbal, a echipei CFR, patronată de Arpad, Arpi, Paszkany, asupra formaţiei FC Basel, din Alpi…Dar cum aş putea rămâne şugubăţ în situaţia, care nu rimează precum Alpii cu Arpi, dar are la temelie tot presa, tot fotbalul, tot şefi ai fotbalului, tot mizerii…Fără prea multe alte broderii gazetăreşti, iată două feluri de a face jurnalism de sport.
O televiziune importantă, dar hai s-o numesc, pentru că ar fi nedrept ca meritele ei proprii să fie atribute, din greşeală, alteia, deci Antena 1 a atins sâmbătă, 18 septembrie a.c., la o oră de vârf, maximum posibil, apogeul, inimaginabilul în materie de de tabloidizare a ştirilor de sport!!! Deşi poate fi vorba şi de o afacere murdară, de un servilism pe bani grei, că de schimbarea proprietarului postului, mogulului cum s-ar zice, nu poate fi vorba … Cert este că la data şi ora menţionate, în deschiderea programului de ştiri de sport ( nu „sportive”, cum îşi intitulează postul emisiunea în cauză), blonda- ochi alunecoşi inimă zburdalnică-, cititoarea de pe prompter a textelor scrise, la comandă sau din tembelism personal, de un „editor”, adică unul priceput, şcolit, „specialist” şi mai bine plătit ca blonda (şi atât!), a început cu „ştirea” că, la întoarcerea de la Liverpool, la aeroport Gigi Becali, evident, cine altcineva poate ocupa programul de ştiri „sportive” al Antenei 1 ???, era să fie nevoit să ia taxiul, împreună cu familia, pentru că limuzina personală a întârziat!!! Iar blonda era foarte indignată, numai că nu s-a apucat să-l critice pe şoferul limuzinei, pentru nepunctualitatea sa, bine că n-a cerut anchetarea imediată a cazului !… Asta, la două zile de la sosirea Stelei din Anglia, dar în ziua în care era de comentat, de pildă, meciul de la Craiova, sau orice altceva „la zi”!! Nu, pentru Antena1 cea mai fierbinte ştire era… ce era să păţească unicul, irepetabilul, fascinantul Gigi!!! Că nu a păţit-o, limuzina a sosit, totuşi, dar ştirea că Gigi a fost pus în situaţia de merge cu taxiul trebuia să intre pe post drept prima şi,eventual, singura importantă !
Vedeţi, aşadar, dragi cititori, cam ce „fotbal” ni se relatează, iar culpa nu e exclusivtate Antena1! Toate televiziunile, toate ziarele de „specialitate”, de fapt cele două existente, simt nevoia să fie tabloide, adică uşuratice, dezgolite, în chiloţi şi cu sânii mari, că asta cere publicul, zic ele… Exact ca jurnaliştii din Elveţia, care, la Cluj, au fost numai la groapa de gunoi. La stadion, nu! Se pare că din Occident nu învăţăm şi cum se face capitalismul, numai frivolităţi, trivialităţi, nudism, servilism, tembelism…
Dar, există o speranţă. O perspectivă că ne revenim. Pentru prima dată, un ziar din România, evident, nu de „specialitate”, ci Adevărul, a publicat ” dosarul” „prăbuşiri fotbalului”! În care nu se plânge de grija lui Gigi . Dimpotrivă. Tot clanul Becali se află în colimator. Dar şi alţi „şefi” din fotbal, alţi…becalizaţi, precum, din păcate, Gică Popescu, Prunea, inclusiv cei mai vinovaţi de prăbuşire, Mircea Sandu şi Mitică Dragomir. Să sperăm, să avem încredere că demersul celui mai bun ziar din ţară nu va fi tot o justiţie televizată precum cea practicată de DNA… Unde erai, Tolontane, justiţiarule!?
NICOLAE STANCIU

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: