ESPANA !

Ca unul care a scris aici, de două ori!, ” Doar Germania…”, mi-e aproape cumplit de greu să admit că mă simt trădat de favorita mea! Şi-mi era Germania favorită nu dintr-o altă cauză, ci exclusiv din simplul motiv că până acum, la meciul pierdut în faţa Spaniei, a fost singura echipă care a jucat FOTBAL ca la un Campionat Mondial! Nici Olanda, cealaltă merituoasă finalistă, nu a jucat, şi nu ştiu dacă va juca în finala cu Spania, mai mult şi mai bun fotbal decât Germania, chiar învinsă de două ori, cu Serbia, în grupă, şi cu această Fantastica Espana! (Regret sincer că nu ştiu cum să tastez acel N cu chestia asta ~ deasupra, pentru a reda grafic pronunţia originală , care, în 1982, la Mundialul spaniol, l-a înaripat pe nea Vanea-Ioan Chirilă, intitulându-şi cartea -cronică a competiţiei chiar aşa:” Espana”, deşi gazdele nu au fost atunci o echipă atât de mare precum actuala, dar suporterii săi erau mândri să cânte numele ţării lor! Oare cum cântă de joi încoace, oare s-au oprit?!)
Aşa că învins fiind de propria-mi alegere a favoritei, nu voi tăgădui că Spania este o învingătoare merituoasă. Dimpotrivă. Mă alătur celor care au spus că Spania a învins…pe nemţeşte. Demonstrând
că posedă nu doar o înaltă tehnicitate, individuală şi colectivă, dar şi disponibilitate şi disciplină pentru învăţarea tacticii în funcţie de adversar. Dar sunt tentat să acord noii echipe a Germaniei şi circumstanţa scuzei pentru un anume complex psihologic în faţa Spaniei, coroborată cu un interesant paralelism al rezultatelor dintre ele, de la EURO 2008 încoace! Respectiv, atunci Germania a ieşit din grupa B tot cu 6 puncte, ca şi acum, tot cu o înfrângere, cu Croaţia, tot din spaţiul ex- iugoslav, ca acum cu Serbia, iar în finală a pierdut tot cu 1-0 ca şi acum, cu aproximativ aceeaşi Spania de acum două veri, dacă numărăm în lotul de azi vreo 15 jucători de-atunci, dintre care 7-8 de la Barcelona, care în aceşti doi ani a dominat Europa!!
Finala cu Olanda va confirma…prezumţia de mare echipă a Spaniei, sau supoziţia că Olanda lui Robben şi Sneijder, chiar mai puţin strălucitoare decât cea a lui Cruyff, Kroll, Neeskens, sau Rep, va fi mai galonată! Am menţionat cu mândrie numele lui Rep, pentru a reaminti că acesta a fost lansat la Ajax de antrenorul clujean Istvan Kovacs, Ştefan Covaci, cum se grafia atunci, dar coetnicii săi nu protestau…Şi nici el,fie-i ţărâna uşoară!
Oricum, FOTBALUL, la acest campionat, a fost puţin, şi s-a văzut doar spre finalul său.
NICOLAE STANCIU

Anunțuri

2 Responses to ESPANA !

  1. adrian spune:

    Spania a meritat totul.Rusinoasa atitudinea lipsita de fairpley a catorva jucatori ai Olandei-nu spun mai mult.Pacat de lipsa de sansa a Braziliei,de inaltimea redusa a celui care a condus Argentina.Era mai frumos ca in semifinale sa le fi avut alaturi de Germania(care a obtinut o performanta peste nivelul lotului)si Spania.In rest toate bune-hai Olimpia Balti!

  2. Ai dreptate ! Olanda a jucat finala într-o manieră inadmisibilă la acest nivel şi la pretenţiile unei adepte a fotbalului- spectacol!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: