Acum 20 de ani, Da! Dumnezeu a fost ROMÂN!

La vârsta nostalgiilor şi-n zumzetul isteric al vuvuzelelor, care, sigur!, va rămâne în memorie mai mult decât valoarea acestui campionat mondial, care doar arareori a depăşit nivelul …Ligii lui Mitică, sunt fericitul contemporan al unor momente mult mai bune ale fotbalului mondial şi celui românesc, deopotrivă ! Şi bucuros că vi le voi relata sau aminti …
…Va rămâne memorabil năduful marelui suflet al sportului, care a fost Cristian Ţopescu, azi politician, cu care i s-a adresat lui Maradona, în ultimele respiraţii ale egalului cu Argentina,1-1, egal cât o victorie, la18 iunie 1990, la Napoli, prin care o echipă a României a depăşit faza grupelor la un campionat mondial!! Acea Naţională câştigând astfel şi supremaţia de orgoliu asupra reprezentativei lui Lucescu de la Mondialul mexican din1970. După o victorie, relativ tot istorică, asupra URSS, 2-0, ambele goluri Lăcătuş, o înfrângere dureroasă cu Camerun,1-2, golul nostru înscris de Balint, partida cu Argentina devenise decisivă! Jucam bine, dar Maradona execută perfect un corner, în min. 61, Monzon sare mai bine de lângă Gică Popesu, şi gol! Speranţele revin 7 minute mai târziu, după golul lui Balint. Maradona obţine înspre final un nou corner, iar înaintea executării îl imploră din nou pe Dumnezeu să-i lumineze execuţia pentru a obţine un nou gol, ca la primul, al lui Monzon… Ceea ce, ar fi însemnat năruirea unui vis, a unui castel de inimi din Carpaţi… Atunci, Cristian Ţopescu i s-a adresat antrenorului de azi al Argentinei, şi s-a auzit până acasă : NU, Maradona,astăzi Dumnezeu este român! Şi, a fost! A văzut şi vede ce se întâmplă în lume şi în ţară, şi şi-a îndreptat lumina asupra României.
A văzut, desigur, şi ce se întâmpla chiar în aceleaşi minute la Bari, unde URSS, care nu înscrisese nici un gol, marca de câte ori dorea în poarta Camerunului ! Semn că sovieticii, pierzând controlul estului european şi-au găsit faliţi în Africa, antrenorul …leilor, sovieticul Nepomniaci, oferindu-şi serviciile maestrului său Valeri Lobanovski, un 4-0, coroborat cu un eşec românesc în faţa lui Maradona , asigurând calificarea sovieticilor. Iar Dumnezeu a văzut şi nu a mai admis şi porcăria asta. Iar egalul nostru cu Argentina, pe San Paolo, în faţa napolitanilor înnebuniţi după Maradona, şi ostili alor noştri, ca şi arbitrajul portughezului Valente, destul de clement la simulările adulatului Diego, a valorat cât un succes!
După acest joc, italienii şi managerii marilor cluburi au început să înveţe să pronunţe numele românesti… Precum Gică Popescu, curtat de vreo şapte firme mari, Lăcătuş sau Rotariu, omul care i-a scos sufletul celebrului Maradona. Şi au mai aflat că avem şi noi pe Pele al nostru, Balint, al cărui tată poate nici nu a bănuit că fiul său va fi… de mondiale.
Iar noi, hunedorenii, ne umflam piepturile că atunci, la poalele Vezuviului, când Dumezeu a fost Român, pe gazon se aflau şi au contribuit cu tot ce aveau mai bun, Michael Klein- „de unde atâta forţă ?” , întreba Ţopescu- ,Andone, Rednic, Mateuţ. (S-a mai aflat şi a jucat şi Daniel Timofte, de la Jiul, dar nu şi -n meciul cu Argentina.) Şi nu e puţin lucru ca cinci dintre cei 22 de români aflaţi la Coppa del Mondo să fie, să vină dintr-un judeţ binecuvântat, iată, şi cu fotbalişti de clasă mondială! Atunci… Iar noi nu uităm că această echipă a pornit de la Hunedoara, vă amintiţi, de la un meci cu Cipru, prin mai 1983, copiii lui Lucescu ajungând maturi de nădejde la Napoli…
NICOLE STANCIU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: