PRIMARULUI DEVEI! Scrisoarea a II-a

Revin, domnule primar, repetând rugămintea dinaintea Paştelui, din scrisoarea găzduită de această gazetă. V-am rugat şi vă rog din nou:Lăsaţi manevrele politicianiste, intrigile, şantajele şi lucrăturile, şi ocupaţi-vă de oraş, de starea şi aspectul lui, de loc părăsit! Oricâte comenzi veţi da televiziunii de casă, pentru a cosmetiza…faţa de bălării a oraşului, înşişi executanţii filmului de propagandă s-au împiedicat pe trotuarele desfundate, chiar şi în centrul oraşului, cu excepţia singurului ce pare dintr-un alt …film, cel de la statuia lui Decebal până la Loto, ori s-au ferit îngroziţi de maşinile de lux ce fac raliu pe corso-ul Devei, care, dacă i s-ar respecta statutul, ar ridica standardul de oraş civilizat şi bine condus al urbei la nivelul oricăruia dintre multele mari oraşe pe care le-aţi vizitat în lunga dumneavoastră carieră de primar.
Deci, nu mai aburiţi devenii la televizor cu minciuni şi diversiuni, unii chiar v-au votat şi au avut speranţe, nu-i mai minţiţi cu baliverne despre lipsa banilor, şi despre inamicii care vă subminează acţiunile şi nu vă lasă să vă faceţi treaba. Refren cunoscut de la alt mincinos, dar mai… prezidenţial. Haideţi să vă propun o comparaţie. Ultimul primar al Devei, din 1989, conducea oraşul cu 30 de salariaţi! Şi avea în răspundere politică, drept sarcină de partid personală, vreo 14 mari întreprinderi, 3 ceapeuri, dacă mai ţin bine minte,iar dacă la termocentrala Mintia scădea producţia sub 850 MW, a doua zi dimineaţa prim-ministrul Dăscălescu era la Deva să vadă cine sabotează economia naţională! În 1995, pe vremea prefectului Costel Alic, primăria Deva avea aprobată o oraganigramă de 65 de salariaţi! Astăzi, câţi salariaţi aveţi, domnule Muntean? Mi-e jenă să scriu cifra, mi-e ruşine de neruşinarea dv. de a vă plânge, când nu aveţi nici o responsabilitate economică pe teritoriul Devei! Sunteţi trei inşi la conducere, aveţi un consiliu numeros, un aparat fucţionăresc mai mare decăt al fostului combinat siderurgic din vecini, fiecare cu câte un calculator pe masa de lucru, dar ca să primesc o hârtie că s-a schimbat numele străzii de domiciliu mi se cere 8 lei şi să revin după trei zile, şi mai aveţi tupeul să vă pângeţi că e grea viaţa de primar!! Drept care cereţi înfiinţarea funcţiei de administrator al oraşului, city-manager, mai neaoş zis, care să se ocupe de oraş, ziceaţi, dar dumeavoastă, viceprimarii, consilierii, cei câteva sute de funcţionari, unii publici, poliţiştii comunitari, şi computerele de rigoare cu ce se vor ocupa, vă rog???
De asta nu sunt bani, domnule primar! Şi din cauza unor lucrări faraonice, mai mult nefolositoare. Apropo. În lungile şi numeroasele dumneavoastră călătorii, unde pe lumea asta aţi mai văzut o fânână arteziană interzisă publicului?? Precum cea de pe movila sensului giratoriu din Piaţa Arras. Şi chiar în oraşul francez înfrăţit puteaţi vedea că marele sens giratoriu din faţa gării nu are nici o ieşire la treceri de pietoni, precum cele din oraşul pe care nu cu onoare îl mai păstoriţi, ci îl folosiţi în interse politice… Aş zice că şi pentru unele mici găinării, cum sunt desele schimbări ale coşurilor stradale de gunoi. Dacă nu mai sunteţi aliaţi cu PDL, nu mai sunt bune coşurile de marmură, care au costat , umblă vorba, peste 5 milioane bucata, ati adus altele, unele de import, altele mai sofsticate, din metal şi laţuri din lemn de esente tari, produse, desigur, nu de vreun pedelist…În schimb, nu găsiţi bani pentru căi de acces civilizat la locuinţele sociale cu care vă lăudaţi, şi nici transport public nu asiguraţi în zonă, uitând că acei locatari de case sociale nu au maşini de fiţe, precum clienţii cârciumilor de pe corso, fie ei elevi şi studenţi de bani gata, funcţionari de primărie, de prefectură, CJ, procurori, activişti ai partidelor şi alţii de felul ăsta, pentru care ziua de muncă începe cu o…pauză de cafea.
Ziceam ceva , la început, despre lucrături politicianiste. Mă gândeam, desigur, la serviciile pe care le prestează, la domiciliu, cum se vede treaba, marele luptător împotriva comunismului şi securiştilor, Marius Oprea. Şi-mi vine în minte episodul de acum vreo 5 ani, când o publicaţie din Capitală a glumit puţin, declarându-şi curiozitatea de a citi dosarele de securitate ale amicului dumneavoastră, care v-a servit recent şi prompt, şi colegului său de luptă, Stejerel Olaru, ambii foarte vocali pe la televiziuni, cam ca madama Tatoiu astăzi, după care au dispărut subit de pe ecrane… Rămas fără stipendie bugetată generos, domn Oprea, probabil plecat şi el, din camarila lui Tăriceanu, cu o basculantă de dosare, după reţeta Virgil Măgureanu, prestează srevicii la cerere, precum recent, la Deva, beneficiind şi de ajutorul unor jurnalişti de partid… Aşadar, manevra de demascare a unui rival,nu politic,ci de luptă pentu ciolan, e tot o găinărie, domnule primar!
NICOLAE STANCIU

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: