Tov. Popescu de la IPROMET şi urmaşii săi…

Legenda spune  că prin anul 1962, dacă memoria nu mă înşeală, după ce invenţia, sau , mă rog, experimentul stahanovist al lui  Ştefan Tripşa, prin care eminentul maistru oţelar încerca să scurteze timpul de refacere a vetrei cuptorului electric, pentru a  spori numărul de şarje de oţel pe unitatea de timp, respectiv să reducă timpul de răcire a vetrei, vreo două săptămâni adică, în perioada experimentării noii tehnologii s-a produs catastrofa! Vatra refăcută „la cald” s-a prăbuşit! Instantaneu, Tripşa a devenit, din posibil erou, suspect de sabotor al economiei naţionale! Anchete non-stop, de la partid, securitate, procuratură, miliţie,  minister, guvern… Avionul Combinatului hunedorean, un fel de cioară, din lemn şi pânză cauciucată, de 10 locuri, făcea şi trei curse pe zi de la Săuleşti la Bucureşti (aşa, amărât cum era, ERA!), aducea şi căra înapoi , în Capitală, tot felul de inspectori şi anchetatori, plini de importanţa evenimentului de cercetare şi, desigur, condamnare a unui duşman al poporului…Între aceştia, şi între două avioane, s-a aflat şi tovarăşul inginer Popescu, de la IPROMET…Acest tov. Popescu era cunoştinţă veche  a Combinatului şi, mai cu seamă, a directorului GENERAL Katana, şi făcea parte dintr-o altă…tehnologie de eficientizare a muncii în marele combinat. Anume, promovarea în afara  uzinei a carieriştilor, incapabililor,  chiulangiilor şi ciolangiilor…Tov. Popescu, ca  inginer,  făcea  parte din acest program de  promovare a cadrelor „de nădejde”, şi a fost propus să întărească munca la Institutul de Proiectări Metalurgice din Bucureşti, IPROMET pe scurt…Sosit de la Săuleşti cu Pobeda Combinatului, tov. Popescu şi-a făcut intrarea în biroul directorului general îmbrăcat la patru ace şi cu o pălărie verde pe cap (reţineţi amănuntul cu pălăria verde!) , foarte grăbit, precipitat, transpirat de emoţie că nu-şi va termina ancheta până la 12, când trebuia să fie în avionul de Bucureşti… Salută ceremonios vechi cunoştinţe, şi umil pe tov. director GENERAL, căruia i se adresă mieros:–  S’trăiţi! Vă rog foarte mult, spuneţi-mi şi mie ce-a făcut Tripşa ăsta , să-mi fac şi eu raportul de cercetare, şi să prind avionul de 12, vă rog, s’trăiţi! –Bine ati venit la noi, tovarăş inspector! Dar ocupaţi loc, vă rog, ce atâta grabă, că nu face bine la sănătate. – Ştiţi, avionul, ora 12, ajung şi eu mai devreme acasă, nu mai merg azi la institut(IPROMET)… -Da, staţi liniştit.Mai întâi, însă, dumneavoastră, tov. inspector, ştiţi cum a făcut Dumnezeu lumea? – Tov. director GENERAL, dar vă rog, haideţi, trece timpul, acum e 12, pierd avionul, nu ajung la masă, i-am promis soţiei că luăm masa împreună… -Da, stam liniştit, tovule. Ştiţi cum a făcut Dumnezeu lumea? -Bine, fie, da pe scurt, vă rog.–Foarte bune. Păi, Dumnezeu a făcut lumea pe subansamble.

A făcut multe corpuri, multe picioare stânga, multe picioare dreapta, multe capete de femei, multe capete de bărbaţi…-Tov.  GENERAL, mai pe scurt ,vă rog, avionul…-Da,da, mai pe scurt, multe mâini dreapta, multe mâini stânga… -Vă rog, am înţeles, pe subansamble, dar avionul…-Şi apoi a asamblat primul om şi i-a dat drumul în lume, apoi a asamblat prima femeie şi i-a dat drumul în lume, apoi alt om ,altă femeie -Am înţeles, dar ancheta mea, raportul meu, avionul de 12…-Şi tot aşa, până a terminat toate subansamblele. La urmă i-a mai rămas o pulă mare; i-a pus o pălărie verde pe cap şi l-a trimis la IPROMET. Aşa a făcut Dumnezeu lumea, tovarăş Popescu!…

Peste mulţi ani, un alt inginer dornic de mărire, un alt director GENERAL dornic să scape de carieristul tânăr şi neliniştit repetă istorioara de mai sus ,dar cu un final mult mai grav…Dacă Tripşa a izbutit să-şi impună tehnologia şi a ajuns Erou al Muncii Socialiste veritabil, respectat, onorat, până ce Ceauşescu i-a luat ce-i dăduse Gheorghiu-Dej, iar tov. Popescu a rămas la IPROMET cu pălăria verde pe cap, noul personaj avea să  ajungă mult mai mare  ca Popescu! Dar fără pălărie verde…

Prin 1988, un tânăr absolvent  de Metalurgie, repartizat la o oţelărie a combinatului, se zbătea să-şi facă loc pe treptele ierarhiei uzinei, fapt sesizat de directorul general Sabin Faur, primul GENERAL… localnic, dar demn continuator al … dinastiei GENERALILOR de rasă pură, precum Costache Trotuş, ori Neculai Agache, viitori miniştri, ca şi Faur, la un moment dat. Dar care  îl prefera pe un alt inginer, cu mai multă aplecare spre muncă şi mai dedicat spiritului uzinei. Că exista şi aşa ceva… Dar  şi dornicul de parvenire a simţit că nu e prea aproape de o promovare peste standarde, şi  a găsit rapid scurtătura:PARTIDUL. A cochetat cu noul prim-secretar de la judeţ, I. Popa, a absolvit şcoala de partid, cursul scurt de la Timişoara, a făcut practica pe la Comisia economică de la judeţeana de partid, a fost ales secretar cu probleme economice al Comitetului municipal de partid Hunedoara în noiembrie 1989, la revoluţie le spunea oamenilor să mai termine cu prostiile astea cu revoluţia, după 1996 a ajuns directorul GENERAL al combinatului, şi a îndeplinit  indicaţia şefului său de partid, Petre Roman, privind grămezile de fier vechi, ştergând marea uzină de pe harta economică a României , a devenit managerul de casă al firmei lui Videanu, unde a pus la punct metoda legală de evaziune fiscală, prin încasarea salariului de la Videanu printr-o  firmă de manageriat, pentru a plăti doar 3 la sută impozit din uriaşul salar, invenţie care l-a propulsat vicepremier, apoi ministru de finanţe , chiar dacă, între timp, peşedintele Băsescu a întrebat răstit: „da’ cine-i POGEA ăsta de trebuie mereu să primească funcţii fără să se bată în alegeri?”

Chiar aşa! Cine-i ăsta, că nici măcar pălărie verde n-are? În schimb, este MEMBRU în câteva consilii de administraţie, foarte bine plătit, mai bine ca parlamentarii sau miniştrii…Un membru mare!

NICOLAE STANCIU

Reclame

7 Responses to Tov. Popescu de la IPROMET şi urmaşii săi…

 1. voicu lazarut spune:

  Eşti la fel de mare şi înţelept, bătrâne cronicar, să-ţi dea Domnul sănătate să poţi scrie din mărturiile, ce doar tu le mai poţi aduce la sufletele noastre acrite de scârbă şi PDL !!
  O să te citesc regulat !

  Cu drag şi stimă perpetuă,

  Voicu Lazaruţ-corespondent! Ha,Ha, îţi mai aduci aminte, am început să-ţi trimit cronici în 1976 !

 2. mitru spune:

  Domnule STANCIU aveti dreptate ,aducetiva aminte ca Dv. a-ti cantat in Presa vremii acesti Tovarasi in „DRUMUL SOCIALSMULUI”
  si Cariera Dv. atat materiala cat si intelectuala s-a construit cu ajutorul lor si cu ajutorul lor.
  Ca-ntr-o piesa de teatru „Autorul”foloseste personajul s-a nu fie el observat.La buna vedere „Tovarasi”ne asteapta amintiri placute de la Congresul al Xll lea.

  • Nu aţi înţeles nimic! Regret. Vă preocupă doar punerea la punct. Ce am scris nu are nimic cu comunismul, iar dacă eraţi de bună intenţie aţi fi observat despre ce e vorba…

   • mitru spune:

    Cu tot respectul ,sunt un Hunedorean departe de Romania si cred ca de aceea nu inteleg prea bine resentimentele! Nu incerc sa pun la punct pe nimeni doar readuc in actualitatea vechimea ideologiei ce o reprezentati.Daca doriti o Polemica va rog s-a ma credeti un individ de buna credinta si de o calitate morala inreprosabila.
    Idivizi de tipologia „POGEA”lipsiti de continut si substanta nu cred ca fac subiectul unei discutii,nu au meritul s-a se vada bagati in seama de Hunedoreni ei fiind „Lichidatorii”orasului.
    Eminentele Cenusii cu inalte studii la A.S.G.trbuesc uitate.

    Va asigur de respectul meu personal.

   • Nu reprezint nici o ideologie! Nu mă confundaţi, vă rog, cu Marx, Brucan, Tismăneanu…Am fost membru PCR, că altfel nu puteam să fiu ziarist. Am scris exclusiv SPORT!. Nu mă scuz, nu am de ce , dar nici să mă faceţi Dv. cum vă vine nu pot accepta! Iar mai sus scriam tocmai despre cineva pentru care văd că şi Dv. nu aveţi păreri bune. Vă salut, vă doresc sănătate şi viaţă bună! Sper că…polemica a luat sfârşit.

 3. Ovidiu spune:

  Cine esti tu ,,batrane cronicar” ?
  Imi miroase a resentimente comentariul tau…
  Pe vremea lu Ceausescu daca nu erai membru de partid ori erai puslama si nu te faceau ei membru de partid, ori stiai cine sunt comunistii si parintii, rudele, avusesera de suferit din cauza lor si refuzai tu sa fi membriu al unui asemenea partid. Oricat ai fi fost de capabil , nu te promovau daca nu erai membru de partid.
  Si eu am lucrat la Siderurgica si ii stiu sau am auzit de multi dintre ei .
  Ma surprinde faptul ca i se pune in carca lui Pogea soarta de acum a combinatului cand stiu foarte bine ca vanzarea acestuia s-a facut pe vremea lui Gaita si Nastase. De astia nu zice nimeni nimic, niciodata………………. Inca lucram la Siderurgica cand a fost privatizata intreprinderea si Pogea plecase din firma, iar director era Gaita. Oricum , ce spunea Nastase ,(cel compatimit de multi admiratori), era sfant…
  Iar in privinta modului in care era platit Pogea iar spui prostii. Ce? este ilegal sa ai o firma de manegement ? Daca nu isi platea impozitele la stat intelegeam comentariul tau , dar asa…
  Tot timpul s-a vorbit despre Pogea ca este un tip capabil si faptul ca intrprinzatori privati il platesc sa le administreze afacerile, imi confirma ca are valoare.
  Daca sunteti ziarist adevarat, mai cercetati!

  • Sunt ziarist şi dv. nu sunteţi în măsură să-mi spuneţi cum să-mi fac meseria. Pogea a fost director la Siderurgica SA, neprivatizată!, între 1997 şi 2001, exact în perioada demolării, în fiecare an, a CSH-ului. Pe rând. s-a început cu Oţelăria 1,apoi furnalele, închiderea restului oţelăriilor etc. Abia după ce a fost lichidat sub direcţia lui, ceea ce a rămas din CSH a fost privatizat de Mittal! Apropo. Ştiţi câte firme căpuşe activau la gardurile combinatului, de aprovizionare, de colectare a fierului vechi nou-nouţ? Nici el nu mai ştia când l-am întrebat, şi i-am povestit că o bucată de fier de peste 30 kilograme, marcată în prezenţa mea, a fost vândută şi revăndută aceleiaşi firme de colectare, de patru ori! În privinţa salariului de la Marmosim, de ce vă faceţi că nu aţi auzit de scandalul provocat de invenţia lui personală: firmă de manageriat, care încasa 1 miliard 200 de milioane de lei şi plătea impozit de 3 la sută!!??? Asta nu evaziune fiscală se cheamă, domnule??? Vreţi să vă dau şi toate datele cu cariera…profesională, pe linie de partid, înainte 1989???

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: