Da’ fotbal când mai jucaţi?

În peste 40 de ani de cronicar de fotbal, nici măcar în perioada în care la nivelul Naţionalei nu jucam,  decât accidental, cu vreo echipă reprezentativă din afara Balcanilor, nu  am văzut  un fotbal autohton mai prost ca în ultimii 5 ani!! Cu toate excepţiile ce le vor invoca  toţi cei ce nu vor fi de acord! Căci  excepţii au fost şi prezenţa României la Euro 2006, ca şi a CFR Cluj, Unirii Urziceni sau Timişoarei în Liga Campionilor. Inclusiv unele rezultatele care puteau induce  minciuna că chiar avem fotbal.  Dar NU! În afară de penibilul spectacol al scandalurilor, minciunilor, acuzaţiilor reciproce între componenţii rasei acesteia de analfabeţi conducători de cluburi, care au pretenţia că pot să facă şi să zică orice, atâta vreme cât dau bani, şi în afara alianţelor lor împotriva  arbitrilor, nimic, dar absolut nimic care să se semene a fotbal nu se întâmplă pe gazoane!  Care nici măcar ele nu mai există!  Toţi se dau proprietari de cluburi, de jucători, dar nici unul nu a construit un teren de joc, necum un stadion cât de cât. Toţi schimbă antrenorii non-stop, de fapt îi compromit pe rând, scăzându-le cota, valoarea şi încredera în sine. Toţi cumpără jucători ieftini, exotici,  dar vând la repezeală, înainte  de a-l creşte ca lumea pe orice autohton afirmat cât de cât,  sau câte un  colorat recondiţionat de  antrenori  mereu huliţi, indiferent de cetăţenia lor…
Pe „verde”, însă, nimic nu se vede dincolo de mânerii ordinare, neputinţă şi întâmplare! Totul cu bani prea mulţi pentru prestaţii atât de jalnice! În schimb,  sunt maeştri la combinaţii şi potlogării, de la Mircea Sandu, chiar de pe înalta treaptă a forului european, în care tot…româneşte s-a căţărat, de la Mitică Dragomir, pe care-l regăsesc în cronicile mele sentimentale  sub diferite apelative, de la Mister Futbol, Corleone, la cancer şi alte asemenea alintări, coborând până la oricare dintre actualii conducători  şi/sau proprietari, finanţatori, exceptându-l pe Marius Stan, de la Galaţi, singurul Domn supravieţuitor în peisajul mizer al ceea ce pe la alţii se cheamă FOTBAL! (L-aş  fi trecut aici şi pe  Jean Pădureanu, de la Bistriţa, dacă n-aş fi fost contemporanul lui pe vremea când era…Jenel  şi coautor al cooperativei…Timp în care se juca, oricum, mai mult şi mai bun fotbal…)
Sigur, la asemenea joc, la aşa valoare se situează, din păcate şi spre regretul meu personal, şi presa sportivă, îndeosebi relatările şi informaţiile de sport televizate. Care, în locul analizelor profesioniste, competente, relatărilor obiective, reluărilor unor faze de fotbal, atât de rare, chiar întâmplătoare, se axează pe … arbitri, nu pe arbitraje! Pe tatuajele jucătorilor, pe goliciunea exterioară  a gagicelor acestora, nu şi pe cea interioară, pe viaţa lor de noapte, pe orice frivolitate, ajungându-se până la tabloidizarea cvasitotală a ceea ce a mai rămas dintr-un fotbal, care o singură dată, în 1994, a însemnat ceva în Lume! 
Dar avem  „antrenorul secolului”, avem „rege”, brazilienii, argentinienii, nemţii, englezii, francezii nu au…În schimb, îi avem pe George Copos şi Vasile Şiman, care au crezut că-s şmecheri, şi au compromis  şansele Rapidului, dimpreună cu anularea dreptului de joc  pentru Varga şi   colegul său. Îi avem pe Marian Iancu, care îşi face de cap la Timişoara, şi nimeni nu zice nimic, pe Adrian Porumboiu, care, de la Vaslui,  hotărăşte soarta arbitrilor şi conducerile succesive ale acestora. De Gigi Becali, de văru’su, Giovani, de Borcea, Turcu , de Mititelu nici nu mai vorbim, fiindcă vocabularul nu are cuvinte  potrivite  pentru ceea ce sunt ei de fapt! Iar toţi ăştia, şi să mă ierte cei pe care, de furie, i-am uitat, se află sub comanda mai înainte pomeniţilor Mircea Sandu şi Mitică Dragomir! Şi-atunci,  de unde FOTBAL?
(Aprilie,2010)

Anunțuri

One Response to Da’ fotbal când mai jucaţi?

  1. adrian spune:

    Cand vin la rand si cei care antreneaza azi? Chiar daca i-am iubit candva,nu pot sa uit anumite iesiri(Andone cu chilotii in vine,Moldovan in ultimul meci cu Jiul si cu golul la englezi-parca isi baga ceva,Lacatus pericolul pt. orice adversar si frumoasele-i salive,Cartu cel despre care se spuneca e licentiat cu un comportament rusinos,si multi altii pe care sunt convins ca-i stii mai bine,care instruiesc fotbalisti si ii educa in bunul spirit al golaniei din stadioane.Pa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: