Cronica sentimentală. Acei oameni aparte şi… viaţa-n pedale!

Un pasionat şi dăruit susţinător al ciclismului, nu neapărat ca performanţă, ci ca…sursă de energie şi sănătate a iniţiat, lansat şi alimentează, întreţine cu vigoare saitul „CICLISM DE ALTĂDATĂ”! Este LUCIAN BOLOGA! Un hunedorean get-beget, fiu al medicului Lucian Bologa, Dumnezeu să-l odihnească, care a prestat la cel mai bun spital municipal, şi atunci şi acum, din judeţul nostru! Evident, Spitalul care azi poartă numele eminentului doctor Alexandru Simionescu.
Inginerul, încă tânăr, Lucian Bologa are ceva cu ciclismul! Ceva ce aduce a performanţă. Dar doar în privinţa pasiunii şi dorinţei sale de a transmite şi altora această iubire! Nu mă feresc de cuvinte ce par mari, dar în cazul lui şi al altor vreo 50-60 de inşi, care au răspuns chemării sale la un Tur Ciclist, omagial, al judeţului Hunedoara, la împlinirea a 25 de ani de când această competiţie practic a murit, IUBIRE SE CHEAMĂ!
Între aceştia, unii trecuţi de 50 de ani, alţii aproape semicentenari, am întâlnit vechi amici, pe care nici nu-i bănuiam capabili de a…comite sport pentru sine! Unul este Alin Bonţa, pe care-l ştiam doar…maratonist. De-o vreme l-am descoperit, în propriile lui reportaje, pe fostul coleg la fosta bună gazetă OGLINDA, un împătimit al ciclismului! Cu prezenţe…paralele, adică de companie la Il Giro, la mari tururi ale Europei. Iar acum, împreună cu grupul său, se pregăteşte să traverseze Pirineii… Altul este inginerul Marius Tomescu, devean prin căsătorie. Care, din tinereţe, împreună cu soţia lui, Dana, apoi şi cu băieţii au trăit viaţa şi…pedalând.
Ştiu că nu e profesional, dar port un respect deosebit acestor oameni care pedalează prin viaţă, cu cheltuieli şi asumări personale, dar voi face publică lista pe care mi-a transmis-o iniţiatorul şi sufletul turului, Lucian Bologa. Ca omagiu, ca o mică recunoştinţă gestului lor generos. Iată-i: Nicolae Sfetcu, Şandor Şamel, Vasile Cătineanu, Radu Hăulică, Daniel Drăghiciu, Relu Drăghiciu, Dinu Cuciureanu, Ciprian Cozma, Radu Faur, Moise Marian, Costel Petrean-Coclis, Iulian Martin, Sorin Csapo, Aurel Herlea, Florin Demea, Emanuel Dobrater, Vasile Gorbaciov, Titus Vermeşan, Sorin Tascu, Dan Pascu, Petre Mihailă, Adrian Negrian, Marius Lăncrănjean,Tiberiu Bic, Stelian Vâlceanu, Ciprian Isac,Ion Lupuţ, Sorin Topârceanu, Vasile Archiudean, Petre Brănet, Kinde Karol,Tiberiu Lung si Horia Trif- organizator al Turului din 1982,şi dl. Herban, care s-a ocupat si dânsul de organizarea Turului…Celor care nu se regăsesc în listă, autorul, în solidar cu Lucian Bologa, le prezintă scuze!

NICOLAE STANCIU

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.